Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-01-2007

ЧЕШКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ БЪРЗОТО РЕШАВАНЕ НА ВЪПРОСА С ЕВРОПЕЙСКАТА КОНСТИТУЦИЯ, В МАДРИД ЗАПОЧВА СРЕЩА НА СТРАНИТЕ, КОИТО СА Я ПОДПИСАЛИ

Чешкият президент Вацлав Клаус се обяви вчера вечерта във Варшава против усилията за бързо решение на проблема с европейската конституция, съобщи БТА, цитирана от News.bg

Двамата с полския му колега Лех Качински са на мнение, че неприемането на конституцията не е породило криза в ЕС.

Клаус смята, че по-скоро някои от европейските лидери са в криза, защото са свързвали надеждите си с европейската конституция. Той не отрече, че е необходимо да се направи нещо по въпроса, защото в този вид конституцията е явно неизползваема и неприемлива, но допълни, че за целта е нужен по-прагматичен и рационален подход.

Клаус и Качински се срещнаха в полската столица на неофициална работна вечеря, на която обсъдиха и искането на САЩ да разположи противоракетен щит в Полша и Чехия.

Качински съобщи, че двамата са се договорили да координират своите ходове в бъдеще.

По въпроса за Европейската конституция германският канцлер Ангела Меркел ще пристигне днес в Прага, съобщава Netinfo.

Това е първото пътуване на Меркел в европейска страна след програмната й реч в Европейския парламент. Прага, Лондон и Варшава имат резерви към нейния план за възраждане на конституцията на ЕС, отбелязват световните агенции.

Разговорите на Ангела Меркел с евроскептично настроения президент Вацлав Клаус и с новия премиер Мирек Тополанек ще бъдат насочени по-скоро върху европейски въпроси, отколкото върху двустранните отношения, посочиха дипломатически източници.

Наред с Великобритания, Полша, Португалия, Дания, Ирландия и Швеция, Чехия е сред страните, които отложиха или замразиха процеса на ратификация на европейската конституция.

Европейската конституция ще бъде и в основата на започващата днес в Мадрид среща на 18-те страни, които са я подписали.

Испания и Люксембург, които са организатори на срещтата, решиха да отменят втората конференция, планирана за края на февруари, за да не пречат на усилията на германското председателство.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.