Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-01-2007

ЛОЛИТА НИКОЛОВА: “ИЗЛОЖБАТА НА ЧЕРЕПА В БРЮКСЕЛ НЕ Е ЗАБРАВЕНА! ЩЕ ОТНЕСЕМ ПЕТИЦИЯТА И ДО ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ”

Министърът на културата Стефан Данаилов е призован да представи обстоен доклад в Народното събрание за изложбата с предмети от частната колекция на Васил Божков в Брюксел, провела се от 9 до 12 януари.

Това е записано в петиция до проф. Данаилов, отворена за подписи в интернет. Организаторите настояват Данаилов да изрази отношението си към реакцията в медиите и общественото мнение за тази изложба, назована "Великолепието на България".

Петицията можете да видите ТУК и да я подкрепите по електронен път.

"Изложбата на Черепа не е забравена! България не може да бъде Ел Дорадо на иманярите" - категорична е в интервю за Портал ЕВРОПА Лолита Николова - български историк, живеещ в САЩ, инициатор на петицията и основател на Международния институт по антропология.

Лолита Николова обясни, че петицията може да бъде отнесена и до Европейския парламент.

Както Портал ЕВРОПА вече писа, фондацията "Тракия" извози със специален чартърен полет официалните лица за участие в откриването на изложбата. На самолета без да плаща се е возил и заместник-министърът на културата Иван Токаджиев.

От M3 Communications Group - пиар-агенцията, наета за организацията и рекламата на събитието, досега не са посочили колко е струвала цялата изложба.

След транспортирането на експонатите обратно в България, изложбата трябваше да бъде показана в НИМ, включително с безплатен за посещения ден, но фондация "Тракия" отложи това за неопределено време.

"Тази изложба е на практика най-големият скандал в историята на българската култура. Категоричен пример е филмът, излъчен на 21.01.2007 г. по германската обществена телевизия ARD "Златната мина България: Ел Дорадо за археолозите и иманярите", който е резултат от изложбата - вместо с най-хубавото, България е представена като основен износител на нелегални антики и страна на иманяри и антикварни търговци, получаващи "поръчки" от Австрия, Германия и Швейцария. Това ли е наистина България? Но нашият министър на културата даде повод именно за подобен интерес на световните медии и подобни изводи. И още по-лошо - изложбата в Брюксел даде самочувствие на обкръжението около Божков" - казва експертът по праистория на Балканите Лолита Николова пред Портал ЕВРОПА.

Цялото интервю вижте ТУК.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.