Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
31-01-2007

ПРЕЗИДЕНТИТЕ НА РУМЪНИЯ И БЪЛГАРИЯ ЩЕ УЧАСТВАТ В ТЪРЖЕСТВЕНИ ЗАСЕДАНИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Днес започва пленарна сесия на Европейския парламент, която ще продължи и на 1 февруари в Брюксел. По повод присъединяването на България към Европейския съюз и пристигането на първите български евродепутати държавният глава г-н Георги Първанов ще произнесе тържествено слово в четвъртък от 11 часа местно време.

Сесията започва с тържествено заседание с участието на президента на Румъния г-н Траян Бъсеску, който ще произнесе слово пред депутатите в 15,00 часа местно време днес. След това членовете на ЕП ще обсъдят с представители на Комисията и Съвета промените в климата, както и мораториума върху смъртните присъди. След това предстои общ дебат за споразумението за трансфера на личните данни (PNR) и случая с компанията SWIFT. Депутатите ще приемат в четвъртък резолюции за забраната на смъртното наказание, трансфера на личните данни от самолетни компании между ЕС и САЩ и за компанията SWIFT, която според медийни разкрития години наред е предоставяла тайно на американските власти огромно количество лични данни.

Членовете на ЕП ще обсъдят доклад за предотвратяване на завишеното тегло, затлъстяването и хроничните болести - затлъстяването се превръща в епидемия, засягаща по-специално децата и младежите в Европа. За да се преодолее проблема са необходими по-добра информираност, правилно хранене в училищата и спорт, се казва в проекто доклада.

Друга тема ще са давностните срокове при трансгранични спорове, свързани с телесни повреди и злополуки с летален изход. Комисията по правните въпроси в ЕП отправя искане към ЕК да представи на Парламента законодателно предложение, което да хармонизира националните правила за давностните срокове при трансгранични съдебни спорове при злополуки.

ЕП ще обсъди и доклад за дискриминацията на млади жени и момичета в сферата на образованието, както и Отношенията на ЕО с тихоокеанските острови и Споразумението за партньорство в областта на риболова между Европейската общност и Република Габон.

В сряда около 17:30 часа членовете на ЕП ще гласуват новия състав на парламентарните комисии.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.