Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
31-01-2007

ФРАНЦИЯ СОЛИДАРНА С НАС ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА МЕДИЦИТЕ

Френският министър-председател Доминик дьо Вилпен ще посети България на 2 февруари и ще изрази солидарността на Париж със съдбата на медицинските ни сестри в Либия. "Франция иска освобождаването на българските медици" - се казва в комюнике на френското Външно министерство.

Дьо Вилпен ще посети Румъния на 1-ви и България на 2-ри февруари. Той ще се срещне с президентите на новоприетите в ЕС държави - Бъсеску и Първанов и ще има работни обеди с министър-председателите Търичану и Станишев.

Това Портал ЕВРОПА научи от дипломатическото ведомство в Париж.

Засилване на партньорството след присъединяването, в частност по въпросите на Европейския съюз, както и подкрепата на Франция по въвеждането на acquis в Румъния и България - това са главните цели на визитата на дьо Вилпен в Букурещ и София.

В България френският премиер ще разговаря и с председателя на парламента Пирински. Във френската делегация ще са още министърът по европейските въпроси Катрин Колона и председателят на Делегацията за ЕС в Националната асамблея Пиер Лекие. Шефовете на Групите за приятелство с Румъния и България във френския Сенат - съответно Енри Револ и Жан-Франсоа Пишрал - също ще придружават Доминик дьо Вилпен.

В Букурещ френският премиер ще участва и в конференция-дебат, посветен на ЕС, който ще се проведе в Академията на икономическите науки.

Посещението ще позволи да се отправи "послание на солидарност и мобилизация в подкрепа на българските медицински сестри, намиращи се в затвора в Либия, и чието освобождаване Франция желае" - се казва в комюникето на Външното министерство в Париж.

Портал ЕВРОПА припомня, че на 14 януари френският вестник "Журнал дю диманш" разкри, че Либия желае да поръча между 13 и 18 изтребителя Рафал (Rafale) от Франция в сделка, която се оценява на до 2,5 млрд. евро. "Политическото решение за купуване на френските изтребители Рафал е взето неотдавна на най-високо равнище в либийската държава", посочва в. "Журнал дю диманш", цитиран от Франс прес. Според вестника един от синовете на полковник Кадафи сам е изпробвал самолета по време на изложение за отбранителна техника в Триполи в началото на декември. Припомня се, че през 2004 г. ЕС вдигна оръжейното ембарго срещу Либия, което беше наложено на страната през 1986 година.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.