Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
08-02-2007

САРКОЗИ ПРЕДЛАГА СЪЗДАВАНЕТО НА СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ СЪЮЗ ПО ПОДОБИЕ НА ЕС

Франция трябва да излезе с инициатива за създаване на Средиземноморски съюз, който да е допълнение към Европейския съюз. Това предлага кандидатът за президент Никола Саркози, който в момента е министър на вътрешните работи на Франция, съобщи News.bg.

Франция, която е едновременно европейска и средиземноморска страна, трябва заедно с Португалия, Испания, Италия, Гърция и Кипър, да поеме инициативата за създаване на Средиземноморски съюз, както преди предложи създаването на Европейския съюз, заяви Саркози по време на предизборен митинг в Тулон.

Според него новото обединение може да "си сътрудничи тясно с Европейския съюз" и да създадат нови институции, тъй като "Средиземноморието и Европа ще осъзнаят, че съдбите им са свързани".

Саркози обоснова инициативата си с мотива, че Европейският съюз не може да се разширява до безкрайност. Ако Европа иска да има самобитност, тя трябва да има граници и рамки. Ако Евросъюзът иска да функционира, той не може безкрайно да се разширява, аргументира се кандидат-президентът.

Средиземноморският съюз може да провежда редовни срещи на държавните глави, по подобие на срещите на върха на Г-8 и да организира Съвет на Средиземноморието, подобно на Съвета на Европа, предлага Саркози.

Той свързва идеята за създаване на Средиземноморски съюз с необходимостта от изработване на съвместна миграционна политика, която би позволила миграционните потоци "да се организират и контролират". Всички средиземноморски страни трябва да подготвят конвенция, която би облекчила проблема с нелегалните имигранти.

Сред другите проблеми, с които биха могли да се заемат страните от Средиземноморието, Саркози изброи охраната на околната среда, икономическото развитие, борбата с корупцията и тероризма.

Той не уточни кои държави биха могли да влязат в Средиземноморския съюз, но спомена Турция, която "няма място в ЕС, тъй като не е европейска страна". Но Турция е голяма средиземноморска страна, с която срезидемноморска Европа може да сключи съюз, обясни Никола Саркози.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.