Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
08-02-2007

КУНЕВА ПОИСКА ПРАВИЛА ЗА ОПРОСТЯВАНЕ НА ИНТЕРНЕТ ТЪРГОВИЯТА В ЕС

Европейският комисар по защита на потребителите, Меглена Кунева представи на пресконференция в Брюксел Зелена книга за промени в общностното законодателство за правата на потребителите. Основен акцент в нея са плановете за опростяване на трансграничните правила при онлайн пазаруването, съобщава "Дневник".

Кунева настоя за основен преглед на европейските правила, свързани с потребителите.

"Трябва спешно да се действа, светът напредва толкова бързо и Европа рискува да изостане", е заявила комисарят по защита на потребителите.

"В момента потребителите не получават честна сделка онлайн, а сложните правила забавят следващото поколение бизнес идеи", е обяснила още тя.

Според статистиката на ЕК, 26% от потребителите са купували стоки и услуги през миналата година в други европейски страни, но само 6% са направили покупките онлайн.

"Въпросът е можем ли да си позволим да имаме 27 мини-онлайн пазари в Европа, отричайки изборът на потребителя, възможностите и конкурентните цени?", е попитала Кунева в заявлението си.

Комисарят поиска преразглеждане на правилата за гаранции и връщане на парите в осем области, сред които финансови услуги, екскурзии и продажби по интернет и телефон.

"Тези правила са от 15-20 години и са остарели", се казва в документа, представен от българския комисар. Тя обаче не предлага конкретни подобрения, а само пълна хармонизация на правилата в целия ЕС.

Потребителите и бизнеса са поканени да дадат предложения по въпроса през следващите два месеца, като Кунева очаква да може да направи конкретни предложения до края на март.


Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.