Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
12-02-2007

УНГАРСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ В БУКУРЕЩ: “ТЕРИТОРИАЛНАТА АВТОНОМИЯ Е ВЪЗМОЖНА”

Унгарското малцинство е лоялно към румънската нация, допълни Ласло Шойом.

В Букурещ бяха обявени първите резултати от референдума, който се провежда в районите с унгарско население. Над 90 процента от гласувалите са  поискали автономия, съобщава кореспондентът на БНР в Букурещ Георги Василски.

Румънският президент Траян Бъсеску заяви, че определя като "нелегален" референдума, организиран в края на миналата седмица от унгарското малцинство в Румъния за автономия на т.нар. област на  Секуйеск (включваща  окръзите Харгита, Ковасна и Муреш в Трансилвания), предаде АФП, цитирана от БТА.

Референдумът, проведен в трите департамента с преобладаващо население от унгарското малцинство, е в разрез с конституцията на Румъния - поясни президентът на страната Траян Бъсеску след срещата си днес с унгарския държавен глава Ласло Шойом, който е на посещение в Букурещ.

Унгарското малцинство е лоялно към румънската нация, но културно принадлежи на унгарския народ, териториалната автономия е възможна и не е насочена към териториалната цялост на Румъния. Това заяви Шойом.

Според Шойом, цитиран от "Медиафакс" и "Фокус", малцинството може да се подкрепя, ако функционира като общество. Унгарците в Румъния заедно с румънските и унгарските граждани са европейци. Културната автономия в Европейския съюз е нещо естествено, подчерта унгарският държавен глава, като допълни, че сред проблемите, които трябва да бъдат разрешени е и висшето образование в Румъния на унгарски език.

В коментар по темата за референдума Бъсеску - цитиран от "Ромпрес" - каза: Твърди се, че този референдум е тест за проверка на общественото мнение на унгарското малцинство. Не разбираме какво точно проверяват тези, които извършват такива "тестове". Бъсеску е категоричен, че Румъния е суверенна страна и че без колебания та може да използва силата на закона.

По конституция всички 18 национални малцинства на румънска територия са признати и равнопоставени, което автоматично гарантира това, че могат да бъдат представени в парламента, припомни румънският президент.

От своя страна Траян Бъсеску заяви, че със сигурност вътрешната политика на двете страни по отношение на малцинствата е различна, но въпреки това Румъния и Унгария изпълняват европейските стандарти в областта. По думите му двамата смятат, че най-доброто решение за двете страни е всяка да уважава модела, който другата държава е възприел.

ОЩЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМА (БТА)

Близо 35 000 унгарци от около двадесет селища бяха призовани да се произнесат в края на миналата седмица за евентуална автономия на техния район, където живеят общо 1,4 милиона жители от унгарски произход, разпределени в окръзите  Харгита, Ковасна и Муреш.

Шест общини участваха във вчерашния първи ден на  референдума за автономия на т.нар. област Секуйеск (включваща окръзите Харгита, Ковасна и Муреш в Трансилвания), съобщава днес  румънският в. "Гъндул".  Гласуваха близо 3 300 от имащите право на глас 4 000 души. Над 99 процента гласуваха с "да" на въпроса за автономията  на областта. В селището Малнас Баи във вота участваха 100 процента от имащите право на глас.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.