Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-02-2007

ЕС СМЕКЧИ ПОЗИЦИЯТА СИ ЗА ПОДНОВЯВАНЕТО НА ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЪРБИЯ

ЕС вчера даде най-ясния сигнал до сега, че е готов да поднови преговорите за членство със Сърбия преди Белград да предаде издирвания за военни престъпления Ратко Младич, съобщават световните агенции.

Съветът на външните министри на ЕС призова политическите лидери в Сърбия възможно най-скоро да съставят новото правителство. Съветът също така подкрепи готовността на Европейската комисия да продължи с него преговорите за сключване на Споразумение за стабилизация и асоцииране при условие, че правителството прояви ясна решимост и предприеме конкретни и ефикасни действия за цялостно сътрудничество с Трибунала в Хага, съобщи Netinfo.

Разяснявайки значението на решението на съвета, комисарят по разширяването Оли Рен заяви, цитиран от EUobserver, че предаването на Младич в съда „остава необходимо условие за подписването, тоест за завършването на споразумението за присъединяване на Сърбия", но преговорите могат да се подновят докато Младич е на свобода.

Съветът продължава напълно да подкрепя европейската перспектива на Сърбия и е готов да работи с новото правителство за постигането на тази цел. Сърбия остава добре дошла да се присъедини към ЕС, се посочва в заключенията от вчерашното заседание на външните министри от ЕС.

В документа се приветства значителния напредък, постигнат при преговорите за визовите облекчения и реадмисия и желанието те да бъдат приключени възможно най-бързо. Според съобщението ЕС е готов да обсъди и други конкретни мерки, които биха помогнали на Сърбия да се интегрира бързо в семейството на европейските народи.

В частта на заключенията, отнасяща се до Косово, Съветът изразява пълната си подкрепа за специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари и оценява, че неговите предложения, представени на 2 февруари, осигуряват всеобхватни решения, чиято цел е постигане на мултиетническо и демократично общество в Косово, основаващо се на върховенството на закона. Тези предложения включват и обширни мерки за защита на бъдещето на всички общности, които живеят в Косово и по-специално на сърбите.

Съветът смята, че предложенията осигуряват основа за устойчиво икономическо и политическо развитие на Косово и за укрепване на стабилността в целия регион. Като оценява, че предложенията са резултат от едногодишни интензивни преговори, включително и преки разговори между двете страни, Съветът подчертава, че процесът около статута на Косово сега навлиза в решаваща фаза. Съветът подкрепя намерението на Ахтисаари да призове двете страни на интензивни консултации за постигане на компромисно решение, на базата на неговите предложения и силно призовава Белград и Прищина активно и конструктивно да участват в тях.

ЕС остава готов да играе значителна роля в изпълнението на решението за статута, се посочва в съобщението. Подчертава се, че окончателното решение за статута на Косово трябва да бъде подкрепено от Съвета за сигурност на ООН.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.