Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-02-2007

САРКОЗИ ТВЪРДИ, ЧЕ ИМА ПОДКРЕПАТА НА МЕРКЕЛ ЗА "МИНИ ДОГОВОР" НА ЕС

Кандидатът за френски президент Никола Саркози заяви, че идеята за мини договор, който да замени европейската конституция, е заинтересувала и германския канцлер Ангела Меркел, съобщава EUobserver.

След разговори вчера в Берлин с Меркел, дясноцентристкият кандидат за президент заяви, че въпреки, че Меркел не може публично да го признае, но в действителност се отнася добронамерено към предложенията му за орязана версия на европейската конституция.

„Ние естествено разбираме, че с всичките отговорности, които има в ЕС и Германия, г-жа Меркел не може да обсъжда публично всичките си мисли", заяви Саркози.

„Но аз смятам, че има много голямо разбиране, че идеята за намален договор най-малкото повдига много интерес", добави той.

През миналата година Саркози предложи „мини договор", в който остава основно частта за институционалните реформи, като частите за ценностите и политиките са премахнати.

„Това ще предостави изход за страните, които са гласували с „не", без да унизи тези, които са гласували в подкрепа", заяви през миналия септември Саркози.

Досега идеята за мини договор срещаше съпротива от Берлин, който в момента председателства ЕС и търси начин да съживи колкото е възможно по-голяма част от конституцията.

Меркел отказа да коментира заявленията на Саркози след срещата.

По-ранни съобщения обаче показват, че кръгове в партиите на Меркел и Саркози, които са част от едно и също консервативно политическо „семейство" в Европа, са в близки неформални контакти за намирането на обща основа между Париж и Берлин.

Заявлението на Саркози, че има германската подкрепа за мини договора, допринася и за кандидат-президентската му кампания, в която той за момента води срещу социалистката Сеголен Роял


Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.