Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-02-2007

БЛИЗЪК ДО ПЪРВАНОВ БИЗНЕСМЕН ИЗТОЧВАЛ ПАРИ ОТ САПАРД

(екип на Mediapool)

Едър бизнесмен и активен участник в кампанията за преизбиране на президента Георги Първанов е арестуван заради злоупотребите по програма САПАРД, които във вторник бяха публично оповестени от шефа на ГДБОП Ваньо Танов и завеждащия звеното за борба с корупцията и организираната престъпност в прокуратурата Бойко Найденов.

Людмил Стойков е сред задържаните за източените 7,5 млн. евро. Заедно с него в ареста са още трима българи и четирима чужденци. В схемата, която чрез фалшифициране на документация за месопреработвателни машини, са били замесени още трима българи, занимаващи се със сериозен бизнес, главно в областта на месопроизводството.

Людмил Стойков е най-богатият човек в Перник, един от представителите на едрия бизнес в България. Той държи морския курорт "Дюни", чрез "Ладимекс холдинг", акционер е и в металургичното предприятие "Стомана индъстри". В холдинга влиза и фирмата "Еврофриго", която също е замесена в злоупотребите, а най-големият хладилен митнически склад на Балканите е собственост на "Еврофриго".

Стойков е сред хората, публично подкрепили миналата есен кампанията на Георги Първанов за втори президентски мандат, чрез "Сдружение за Перник", в чието създаване е участвал, показва справка в сайта на БСП.

В предизборната интернет страница на Георги Първанов няма информация за бизнесмени, които официално да са го подкрепил. Там фигурират имената на интелектуалци и спортисти. Информация за дарителите на кампанията също липсва.

От пресслужбата на държавния глава препратиха към предизборния му щаб за информация относно финансирането на кампанията. Шефът на щаба министър Стефан Данаилов в сряда не отговаряше на мобилните си телефони.

Отчетите за финансирането на предизборните кампании на кандидат-президентите през 2006 г., в които би трябвало да фигурират всички спонсори, са предадени на Сметната палата. Отчетите обаче все още не са обработени, тъй като не е изтекъл законовият срок, но след като това стане, предстои да бъдат обнародвани.

Все още няма официална позиция на президентството във връзка с обвиненията към Стойков.

В сряда главния прокурор Борис Велчев, който бе съветник на Първанов, обяви, че предстоят още арести по случая с източването на европейската програма САПАРД. На въпрос на Mediapool има ли връзка между заподозрените и политици, Велчев обясни, че разследването е в ранен стадий и повтори думите на Найденов, че ако има данни за замесени длъжностни лица те ще бъдат подведени под отговорност.

Людмил Стойков е тясно свързан с БСП, според неофициални източници е финансирал кампании на соцдепутати. Според същите източници брат му за кратко е бил шеф на пернишката митница в края на управлението на Жан Виденов.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.