Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-02-2007

OLAF РАБОТИ ПО 13 ИЗМАМИ С ЕВРОПАРИ В БЪЛГАРИЯ

Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) работи по общо 13 случая на възможни злоупотреби с европейски средства у нас, съобщи говорителят на организацията Алесандро Ботичи, цитиран от News.bg.

В момента имаме 9 случая в процес на преценка, уточни той. Ботичи добави, че от тях 4 са активни - започнало е разследване.

Сред тях е източването на с 7.5 милиона лева от САПАРД. Във връзка с конкретния случай говорителят коментира, че не представлява нищо ново като замисъл и реализация, но подчерта големите мащаби на измамата със завишаването на цената на закупените машини, което е около 1500 пъти.

Тази схема бе разкрита при специализирана операция на територията на България, Германия и Швейцария. Източването е продължило цели две години, като в престъпната група са замесени седем българи, двама швейцарци и двама германци.

Бойко Найденов от Върховната касационна прокуратура уточни, че документите, послужили за източването на средствата, са фалшифицирани не само от българи, а и от чуждестранни граждани.

Алесандро Ботичи определи работата с българските власти по този случай като „модел за добро сътрудничество", но подчерта, че в европейската служба все още очакват отговори от България във връзка с други подобни афери.
Междувременно шефът на отдела за борба с организираната престъпност и корупцията във Върховната касационна прокуратура Бойко Найденов заяви, че схемата за източване на 7.5 млн. евро от САПАРД не би могла да проработи без активното съдействие на служебни и длъжностни лица по програмата, съобщава „Дневник".

Според него, за да успеят пернишкият бизнесмен Людмил Стойков и съучастниците му да осъществят измамата, служители от САПАРД и фонд "Земеделие" не са упражнили контрол. Ние знаем имената на тези хора и сега просто трябва да установим кой какво е правил и какво не е правил, добави той.

Прокурорът обясни, че разследването на случая е започнало през декември в Германия, където са били изготвени фалшивите документи за машините за хранително-вкусовата промишленост, които са в центъра на измамата. "Във функционирането на една престъпна организация винаги има разпределение на ролите и в случая може да се каже, че документите не са фалшифицирани от българите", каза Найденов. Той обясни, че ролята на задържаните Людмил Стойков, Марио Николов и помагачите им е била да представят неистинските документи във фонд "Земеделие" и САПАРД. За първи път достигаме до т.нар. бели якички, които с елементарни счетоводни операции са присвоили около 14 млн. лв., заяви Найденов.

Междувременно стана ясно, че не всички участници в престъпната схема са били задържани и полицията издирва Радмил Петров. Софийският градски съд в петък задържа Стойков, Николов, съпругата му Марияна Николова и Иван Иванов. Съдебната зала беше оградена с въжета и полицаите следяха никой да не бъде сниман. За първи път чувам обвиненията срещу себе си и не разбирам защо съм тук, заяви пред съда собственикът на курорта "Дюни" Стойков.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.