Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
20-02-2007

ФРАТИНИ ХВАЛИ ПЕТКОВ

Еврокомисарят по правосъдието и вътрешния ред призова да се ускорят производствата в съда, защото ЕС очаква от България осъдителни присъди и окончателно приключване на делата. Вчера на заключителна пресконференция в София след края на първата си визита от приемането на страната в ЕС, Франко Фратини не само не отправи нито една критика към работата на МВР, а дори похвали силовото ведомство, съобщава Mediapool.

Пред журналисти в присъствието на министър Румен Петков, Фратини обяви, че ЕК и МВР ще работят заедно, за да се изпълнят всички изисквания по отношение на проблемите в областта на правосъдието и вътрешния ред преди доклада на Комисията, насрочен за март.

"Няма да очакваме информацията от България и след това да критикуваме, по-добре е да работим заедно, за да може докладът на ЕК за България да отчете всички усилия на българската страна", обясни Фратини в понеделник договорката си с Румен Петков.

През изтеклите дни той проведе редица срещи и бе внимателно обгрижван от домакините си. През уикенда кара ски в Боровец с министър Румен Овчаров, а снощи лидерът на НДСВ и бивш премиер Симеон Сакскобургготски му даде вечеря.

На заключителната пресконференция Фратини похвали министър Петков за работата срещу корупцията и организираната престъпност и изрази надеждата си, че България ще помогне за повишаването на сигурността на Западните Балкани и на Европа като цяло. Министърът от своя страна се е отчел със статистика и отделни детайли по различни операции на МВР и прокуратурата.

Единствената препоръка, отправена от еврокомисаря, е за ускоряване на съдебното производство. Фратини напомни очакванията на Брюксел за осъдителни присъди по корупционните престъпления, прането на пари и поръчковите убийства.
Той поздрави България за приетите промени в конституцията, които гарантират отговорността на магистратите. Еврокомисарят е получил уверение от правосъдния министър Георги Петканов, че се прави всичко възможно за ускорено прилагане на промените в основния закон.

Франко Фратини похвали българското правителство за това, че е решило да стане част от общата информационна система за вътрешна сигурност на ЕС и определи тази стъпка като "проява на кураж от България".

По време на срещата си с еврокомисаря в понеделник премиерът Сергей Станишев е заявил, че особено внимание правителството отделя на отстраняването на забележките и препоръките от последния мониторингов доклад на ЕК от миналата година, съобщава Mediapool.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.