Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
20-02-2007

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ АКТУАЛИЗИРА РЕГЛАМЕНТА ЗА ЛЕТИЩАТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА СЪЮЗА

Осъвременен е списъкът, определящ категорията на европейските летища, в зависимост от броя пътници и полети.

Това става ясно от регламент на ЕК от 19 февруари 2007 г. Вследствие на развитието на въздушния транспорт, гражданските летища на територията на ЕС са в три категории - като категория 3 е за най-големите.

Българските летища в София, Варна и Бургас са категория 3, а летище Пловдив - категория 1, става ясно от регламента.

В него има пълен списък на всички 27 страни-членки, където се отбелязва съответната категория на всяко. За сравнение, графата за Румъния съдържа 9 летища. От тях в категория 3 попада само едно - международното "Отопени" в столицата Букурещ. Пет са в категория 1, а три - в категория 2.

Латвия, Малта и Люксембург имат само по едно вписано в регламента летище - съответно латвийското е в столицата Рига, като и трите са от категория 3: като София, Варна и Бургас. Словения също има само едно вписано гражданско летище в столицата си Любляна, то обаче е категория 2. Естония пък е с две вписани летища: и двете са в столицата Талин, едното е категория 2, а другото - в категория 1.

Великобритания, Германия, Италия и Франция са сред държавите от ЕС, които имат най-много граждански летища, вписани в регламента.

Промененият регламент влиза в сила 20 дни след публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

Вижте тук предишния регламент - РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 546/2005 НА КОМИСИЯТА.

ПОРТАЛ ЕВРОПА ПОЯСНЯВА

Определят се четири категории летища:

- категория 0: Летища с пътникопоток под 15 000 пътнически единици годишно се считат за летища, имащи само „спорадичен търговски трафик" и съгласно  член 3, параграф 3, без задължение  да докладват,

- категория 1: Летища с пътникопоток между 15 000 и 150 000 пътнически единици годишно предават само таблица C1,

- категория 2: Летища с пътникопоток над 150 000 пътнически единици годишно и под 1 500 000 пътнически единици годишно предават всички таблици, съдържащи се в приложение I, но съгласно  член 3, параграф 4 могат да се ползват от пълни или частични дерогации до 2003 г., 2004 г. или 2005 г.,

- категория 3: Летища с пътникопоток най-малко 1 500 000 или повече пътнически единици годишно предават всички таблици, съдържащи се в приложение I, но съгласно  член 3, параграф 5 могат да се ползват от пълна или частична дерогация по отношение на таблица B1 само през 2003 г.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.