Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
08-03-2007

ЕС СЕ ОПИТВА ДА ПРЕДОТВРАТИ РУСКА ЗАБРАНА ВЪРХУ ИЗНОСА НА МЕСО

Делегация на ЕС ще замине за Москва през следващата седмица в опит да убеди руското правителство да не забранява вноса на месо, произведено в страни от съюза, съобщава kafene.net.

В края на миналата година Русия заплаши, че ще наложи ембарго, тъй като не е сигурна дали новите членки България и Румъния спазват достатъчно високи санитарни изисквания. Брюксел се надява да постигне напредък и в решаването на конфликта между Русия и Полша, който блокира развитието на отношенията на ЕС с Кремъл. Преди повече от година Русия спря вноса на полско месо. В отговор Полша наложи вето на преговорите за ново споразумение между Брюксел и Москва. През януари комисарят по здравеопазването Маркус Киприану постигна принципно споразумение с руските ветеринарни власти да не бъде налагано ембарго на вноса на месо от ЕС.

Очаква се новите разговори за преодоляване на различията да започнат в понеделник в руската столица на ниво експерти. По-късно през седмицата ще се проведат и срещи между политически представители на ЕС и на руското правителство. Москва настоява да й бъдат представени редица документи, сред които са изследвания за наличието на опасни вещества в жив добитък. Кремъл заплаши, че ако не ги получи навреме, може да забрани вноса на някои месни продукти от ЕС.

Русия повдигна проблема с месото веднага след като Европейският съюз започна да приема за свои членове страни от бившия съветски блок. Според някои наблюдатели Москва не се опасява за хигиенните стандарти, а се опитва да оказва политически натиск. Те обаче добавят, че Русия може да пострада от собствените си мерки, тъй като внася 40% от свинското месо от страни от ЕС.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.