Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
03-04-2007

ЮЖНА ЕВРОПА ИЗОСТАВА В ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА ПОМОЩИ

Гърция, Италия и Португалия са на дъното на класацията на западноевропейските донори на помощи за развиващите се страни, докато ЕС като цяло остава най-големият дарител на помощи в света, предоставяйки през миналата година повече от първоначално планираното, съобщава EUobserver.

Според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, който ще бъде публикуван днес, ЕС е дарил около 48 млрд. евро или 0.42% от БВП за 2006г.

Около една четвърт от сумата е от отмяната на дългове на Ирак и Нигерия.

Помощта на ЕС се равнява на 57% от световните дарения за развиващите се страни, като Япония (0.25% от БВП) и САЩ (0.17%) изостават от Европа.

В самия съюз има различия в приноса на отделните страни-членки. Докато „старите" западноевропейски страни са си поставили индивидуални цели от 0.33% от БВП, „новите" страни са обещали 0.17% до 2010г. и 0.33% до 2015г.

Южноевропейците изостават най-сериозно от размера на обещаните помощи за миналата година, показва доклада на ОИСР. Гърция е предоставила най-малко помощ - 0.16%, следвана от Италия с 0.20% и Португалия с 0.21%.

Швеция (1.03%), Люксембург (0.89%) и Холандия (0.81%) са в другия край на скалата като най-щедри донори.

Европейската Комисия наскоро призова държавите-членки да координират по-добре дейностите си за предоставяне на помощи за развитие, тъй като те много често се припокриват и са неефективни, тъй като много агенции работят по едни и същи проекти и се фокусират върху няколко страни, докато други държави са забравяни.


Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.