Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
17-04-2007

ГРЪНЧАРОВА ОБСЪЖДА ОГРАНИЧИТЕЛНИТЕ МЕРКИ, НАЛОЖЕНИ ОТ ЕС НА БЪЛГАРИЯ

Ще говорим за различните рестрикции и ограничителни мерки, които България изпитва, независимо че е член на ЕС, свързани със земеделието, авиационната сигурност и много въпроси, които на пръв път изглеждат много секторни, но засягат голяма част от обществения интерес. Това съобщи министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, която е на първото си работно посещение в Брюксел, цитирана от Агенция "Фокус".

Тя се срещна с генералния секретар на Европейската комисия Катрин Дей, с председателя на Европейския парламент Пьотеринг и българският еврокомисар Меглена Кунева. Грънчарова ще се срещне и с комисаря по правосъдие, свобода и сигурност Франко Фратини.

"Днес в София приключва мисията на Европейската комисия и затова срещата ми тук е много важна, за да уточним как ще се действа по отношение на доклада, който предстои през юни", посочи министърът по европейските въпроси. "Общо е разбирането, че големият скок, който се направи в определени области, трябва да продължи и има още много работа, която ни очаква, включително в борбата с организираната престъпност и корупцията по най-високите етажи", допълни Грънчарова.

Тя посочи, че България вече заема много по-активна роля при обсъждането на важни за ЕС теми. "Със сигурност една от най-актуалните теми, по които се търси виждането на България, е какво се случва с конституционния договор на ЕС - тази тема се преплита много с това, какъв съюз очакваме и виждаме", заяви министър Грънчарова. Работата у нас обаче трябва да продължи, категорична е тя. "Предстоят много конкретни и реални стъпки по реформите, които трябва да направим у дома, за да можем в обозрим срок, колкото е възможно по-скоро, да станем част от Шенгенското пространство и в последствие от Еврозоната. Това са средносрочни процеси, по които е важно да се види, че България има визия, има информация, знае как, а от тук насетне те имат и политическо измерение, което зависи от ЕС като цяло и от желанието му за по-нататъшно интегриране", допълни министърът.

"Това посещение се провежда дни след като Комисията за пръв път предложи като тема за размисъл Черноморското сътрудничество и България е длъжна да играе наистина много активна роля с конкретни политики, предложения и решения, които занимават черноморските държави. Това е регион, в който се преплитат множество политики - от една страна политиката на съседство на ЕС, от друга специфичните стратегически отношения между ЕС и Русия и от трета страна няма как да не говорим вече много по активно по темата след като външната граница на ЕС вече се простира и на Черно море", каза още Грънчарова.

Тази вечер министърът по европейските въпроси ще отпътува за Берлин, като в програмата й са включени работни разговори с държавния министър на външните работи на Германия Гернот Елер, с директора на Генерална дирекция "Европа" във Федералното министерство на външните работи Петер Темпел, със съветника на канцлера Ангела Меркел по европейските въпроси и директор на дирекция "Европа" в канцлерството Уве Корсепиус и с Гюнтер Глозер, държавен министър по европейските въпроси във Федералното министерство на външните работи, съобщава „Фокус".


Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.