Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
18-04-2007

ФРАТИНИ ОТНОВО ПОИСКА КОНКРЕТНИ РЕЗУЛТАТИ В БОРБАТА С ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ

Европейската комисия все още очаква конкретни резултати от България в борбата с корупцията по високите етажи на властта, организираната престъпност и ускоряване на работата на съдебната система. Това заяви вчера зам.-председателят на ЕК и еврокомисар по правосъдие и вътрешен ред Франко Фратини, цитиран от "Дневник".

В това си първо изявление пред български медии след получаването на доклада за извършените реформи в областта "Правосъдие и вътрешен ред", изпратен от българското правителство в Брюксел в края на март, Фратини заяви, че продължава да настоява пред вътрешния министър Румен Петков за "консолидиране на извършените реформи, прилагане изцяло на законите и конкретни резултати".

Според него съдебните дела се разрешават твърде бавно, което уронва престижа на съда в очите на българите. Преди София да изпрати доклада в Брюксел, тъкмо Фратини беше един от най-благосклонно настроените в Еврокомисията към напредъка на България в тази проблемна област. Неговите прекалено оптимистични изказвания бяха критикувани неофициално от експерти в Еврокомисията. В неофициални изказвания те не скриха недоволството си от доклада, изпратен от София.

Фратини се срещна вчера с българския министър по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Тя беше на първото си работно посещение в Брюксел, където обсъди напредъка на София и с председателя на Европейския парламент Ханс Герт Пьотеринг и генералния секретар на ЕК Катрин Дей.

В отговор на критиките на Фратини министър Грънчарова заяви, че още не е получила конкретни оценки за свършеното от България. Тя добави: "Като човек, пристрастен към реформите в България, и аз не смятам, че всичко е свършено, тъй като става въпрос за процеси без финална дата и никой не очаква в края на юни правителството да е свършило всичко." Като основни постижения на София Грънчарова посочи, че "адресираме проблемните зони открито", доброто посрещане на оценяващите експерти на Брюксел, на които е била предоставена цялата искана информация, както и практиката министерствата да публикуват в интернет отчети за свършената работа.

Грънчарова изброи областите, в които България е получила похвали за свършеното: промяната на конституцията, реформите в съдебната власт, напредъкът в граничния контрол и борбата с корупцията по граничните пунктове и в местното самоуправление. По думите й Брюксел очаква с нетърпение дебатите по Закона за съдебната власт и Гражданско-процесуалния кодекс, които би трябвало да бъдат приети през юни, посочва "Дневник".

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.