Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
25-04-2007

ЕП: ХЪРВАТИЯ Е ПОСТИГНАЛА БЪРЗ НАПРЕДЪК, НО ВСЕ ОЩЕ СА НЕОБХОДИМИ УСИЛИЯ

Европейският парламент одобри доклад за Хърватия, в който се казва, че страната е постигнала значителен напредък. Необходими са допълнителни усилия при сътрудничеството с Международния наказателен съд за бивша Югославия, реформата на правосъдието и прехода към пазарна икономика, съобщава Netinfo.

Депутатите считат, че до 2008 г. е необходимо да се преразгледа институционалната рамка на ЕС във връзка с членството на Хърватия. Членовете на ЕП „поздравяват хърватските власти за бързия напредък, постигнат до този момент в преговорите за присъединяване, и по-специално за приемането на ключови законови актове в особено важни области като държавната и съдебна администрация и антикорупционната политика."

Депутатите подчертават, че Договорът от Ница не предоставя подходяща основа за бъдещи разширявания в тази връзка най-късно до края на 2008 г. този въпрос трябва да се разреши. Докладът по собствена инициатива с автор Ханес Свобода приканва Хърватия най-накрая да ратифицира Протокола от Киото изцяло да спазва и прилага международните документи като Конвенцията от Аархус.

Депутатите припомнят на хърватските власти, че наличието на отворена и конкурентноспособна пазарна икономика е едно от основните изисквания за членство в ЕС. Затова Хърватия трябва по-сериозно и бързо да изпълни съгласуваните цели за продажба на миноритарните и мажоритарните държавни дялове в дружествата, както и за намаление на държавните субсидии и по-специално тези в корабостроителния и стоманодобивния отрасли. Депутатите искат от Хърватия да разреши, като приложи изцяло и целесъобразно съществуващите процедури, придобиването на недвижима собственост от граждани на ЕС.

Според депутатите всички институции и партии на Хърватия трябва да действат против имиджа на МНСБЮ в обществото като враждебна институция и да разясняват ролята, която наказателният съд играе при преследването на престъпления, извършени срещу хърватски цивилни лица.

Те са загрижени от предложението на правителството да поеме разходите за защита на армейските генерали и неговото искане да действа в качеството на amicus curiae по делата, които се водят в Международния наказателен съд за бивша Югославия (МНСБЮ).

Продължаващото предубеждение сред някои съдебни служители спрямо лицата от нехърватски произход и недостатъчната защита на свидетелите срещу заплахи.

ЕП приканва настоятелно по-специално правителствата на Хърватия и Словения да използват всички възможности за постигане на споразумение по всички неразрешени гранични въпроси, като вземат предвид постигнатите досега споразумения и заключенията на Европейския съвет да се въздържат от всякакво едностранно действие, което може да подкопае подобно споразумение.

Освен това европейските депутати изразяват безпокойство от спадащата обществена подкрепа в Хърватия за членството на страната в ЕС. Те поздравяват правителството и опозицията, че обединяват усилията си при разясняването на икономическите, политическите, социалните и културните предимства от присъединяването, посочва Netinfo.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.