Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-04-2007

ЕВРОДЕПУТАТИ ЗАЩИТАВАТ СВОЙ КОЛЕГА ОТ ПОЛША В СПОРА МУ С ВАРШАВА

Европейските депутати обсъдиха вчера ситуацията с полския депутат Бронислав Геремек, след като полските власти решиха да свалят мандата му като член на ЕП. Зам.-председателят на ЕП Пиер Московиси (ПЕС, Франция), който председателстваше заседанието каза, че ЕП не е получил официално съобщение от полските власти, съобщава пресслужбата на парламента.

Дискусията започна с изказване на председателя на АЛДЕ Греъм Уотсън, който обясни, че мандатът Геремек като евродепутат е свален от полските власти от 19 април. Полското правителство прави това в рамките на закон за лустрация, който в момент се оспорва в съда. Този закон изисква от всички журналисти и избрани депутати да подпишат декларация, че никога не са били сътрудници на комунистическите тайни служби. Геремек е подписвал такива декларации преди и отказът му в този случай е по морални, а не политически причини, каза Уотсън. Той попита председателя на ЕП дали е правилно и възможно член на Европейския парламент да бъде лишен от получения по демократичен път мандат по този начин и дали Парламентът ще направи необходимото да защити полския депутат.

Председателят на групата на ПЕС Мартин Шулц посочи, че полския депутат може да разчита на пълна подкрепа от цялата му група и Парламента. "Скандал е, че правителството на Полша действа по този начин."

Геремек получи подкрепата на представителите на зелените, крайнолевите, консерваторите и социалистите.

Лидерът на ЕНП-ЕД Жозеф Дол припомни, че ЕП има Правилник, който трябва да се спазва и припомни, че няма искане за сваляне на имунитета на депутата. Той също изрази подкрепата на групата си.

Председателят на групата Независимост, Традиции, Суверенитет, Бруно Голниш заяви, че основното в този случай е да се разбере дали Geremek е бил съучастник на сталинистките действия по време на тоталитаризма.

Междувременно днес френският министър по европейските въпроси Катрин Колона увери Бронислав Геремек в подкрепата на Франция, съобщи Netinfo.

Същевременно днес преди започването на сесията за гласуване, председателят на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг направи съобщение по въпроса с полския евродепутат Бронислав Геремек от АЛДЕ, съобщиха от пресслужбата на ЕП. Пьотеринг съобщи на депутатите, че Председателския съвет на парламента, който се проведе по случая, е приел с голямо мнозинство съобщението за пресата, разпространено от самия Пьотеринг. Председателския съвет също така „изрази съчувствието и солидарността си с колегата Геремек"

Във вчерашното изявление на Пьотеринг се посочва, че Европейския парламент до сега не е получавал никаква информация от полските власти относно мандата на Геремек.

„Г-н Геремек е политическа фигура, ползваща се с голямо уважение и винаги е защитавал демокрацията в страната си и европейското обединение. Ние ще разгледаме всички възможности за това той да продължи работата си".

В изявлението на Пьотеринг се посочва, че се очаква становище на полския Конституционен съд, което трябва да бъде прието през следващите седмици.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.