Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
30-04-2007

ИСТОРИЦИ ОТКРИХА ПЕТИЦИЯ В ЗАЩИТА НА СВОБОДАТА НА НАУЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Апел на група историци по повод кампанията срещу проекта "Батак като място на българската памет".

На сайта bgpetition е отворен за он-лайн подписи апел, с който група историци заявяват протеста си "срещу политическата цензура и административния натиск върху свободата на научните изследвания и свободния научен дебат, наложени от държавни институции и академични ръководства в България."

Поводът е скандалът около проекта "Батак като място на българската памет".

Инициаторите призовават тези, които мислят като тях, да подкрепят подписката на ТОЗИ интернет-адрес.

Историците отбелязват, че се обявяват в защита на автономията на науката, на академичната свобода и равноправие при изразяване на различни мнения дори по болезнени за националната памет исторически въпроси, както и за прилагане на различни научни подходи към историческите явления.

Инициаторите на инициативата са: Диана Мишкова, доцент по история, Център за академични изследвания София, Румен Даскалов, доцент по история, Нов български университет и Централноевропейски университет Будапеща, Иван Еленков, доцент по история на българската култура, Философски факултет, Софийски университет, Михаил Груев, д-р по история, гл. асистент в Исторически факултет на СУ, Антонина Желязкова, д-р по история, директор на Международен център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия, преподавател в магистърска програма "Среща на цивилизациите на Балканите" на Исторически факултет на СУ, Чавдар Маринов, д-р по история (EHESS - Paris), асистент по социология в Софийския университет.

"Обявяваме се против сакрални теми-"табу" и против принудата да мислим по еднакъв начин. Ще воюваме за правото да отстояваме различията си в открит и културен диалог" - допълват още те и отсичат: "Не желаем да бъдем представлявани от псевдоисторици със съмнителна научна репутация, но с доказани манипулаторски умения и минало в тайните служби, подвизаващи се по медиите. Не смятаме, че се нуждаем от уроци по история и патриотизъм. Не приемаме монопол върху историческата "истина", най-малко на такава, която прикрива груба манипулация с политически намерения. Няма да позволим да се монополизира "българското" и да се прилага за съмнителни цели."

Даваме си сметка, че историята често се политизира с определени цели от определени сили в точно избрани моменти. Но не желаем да се крием зад научния професионализъм и да абдикираме от правото си на граждани, участващи в по-широк обществен спор и диалог. Няма да позволим да бъдем сплашвани и "разработвани" от съмнителни лица, нито се поддаваме на институционален натиск в учрежденията, където работим. Искаме да се чуе нашият глас на професионални историци и на граждани с либерални убеждения.

Снимка: Bulphoto

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.