Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
07-05-2007

ЛОНДОНСКАТА ПОЛИЦИЯ УЧИ РУМЪНСКИ

Британски полицаи са получили специален разговорник, който да им помага в общуването със заподозрени в извършване на престъпления румънци, съобщава ,,Дейли мейл", цитиран от kafene.net.

Инициативата е в резултат на вълната от крадци и джебчии, заливаща лондонските централни улици. Откакто Румъния се присъедини към ЕС през януари, кражбите, особено на чанти, се увеличиха, а банди организирани престъпници и просяци кръстосват улиците ,,на лов" за пари и ценни вещи, посочва изданието. Когато бъдат спрени от полицаи повечето румънци твърдят, че не говорят английски, което пречи на разследването на тяхната дейност.

Ето защо 1 600 лондонски полицаи са получили езиков наръчник, за да могат по-ефективно да общуват с онези, които имат подозрително поведение. Наръчникът съдържа 10 основни въпроса, които могат да бъдат зададени на румънски, както и фонетична версия за правилния изговор на думите. Сред тези въпроси са: ,,Извинете, мога ли да поговоря с вас?", Мога ли да ви запитам какво правите тук?" и ,,Кажете ми, моля, вашето име и презиме". Получилите наръчника полицаи обаче реагирали хладно на нововъведението с въпроса какво ще правят, ако запитаният им отговори на румънски. ,,Дейли мейл" цитира един от полицаите, който заявил: ,,Някои от нас имат достатъчно проблеми с говоренето на правилен английски, какво остава за румънския".

Изданието, цитирано от kafene.net, не пропуска да припомни, че в изтекла информация от Хоум офис миналото лято се изтъква, че се очаква 140 000 имигранти от Румъния и България да се отправят към Великобритания, от които 45 000 са потенциални престъпници.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.