Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-05-2007

КАТРИН ДЕЙ ОБМИСЛЯ СЛЕДВАЩИТЕ СТЪПКИ СПРЯМО БЪЛГАРИЯ

„В момента генералният секретар на Европейската комисия г-жа Катрин Дей разсъждава за това, какви да бъдат следващите стъпки."

Това каза пред Портал ЕВРОПА говорителят на ЕК Марк Грей.

Той потвърди информацията в българските медии, че г-жа Дей е изпратила писмо до вътрешния министър Румен Петков и главния прокурор Борис Велчев в отговор на тяхната съвместна писмена покана към ЕК да изпрати експерт, който да наблюдава хода на българското разследване по корупционния скандал.

Марк Грей каза, че не е възможно Европейската комисия да предостави на Портал ЕВРОПА оригиналното писмо на Катрин Дей. То е конфиденциално и е изпратено лично до своите получатели. „Нямаме практика да оповестяваме пред медиите различните етапи от преговорите, които водим", поясни Грей. По думите му изпращането или не у нас на експерт на ЕК, в момента е обект на „преговори" между София и Брюксел.

Вчера БТА и други медии преразказаха части от писмото на генералния секретар на ЕК до Румен Петков и Борис Велчев.

Днес говорителят Комисията Марк Грей потвърди пред Портал ЕВРОПА, че г-жа Грей „е поискала определен брой разяснения" от българските власти във връзка с идеята за участието - под една или друга форма - на експерт на Комисията по нашумелия случай.

„Писмото на Катрин Дей е първата реакция на ЕК по отношение на поканата от България" - повтори Марк Грей и поясни, че генералният секретариат на Комисията се е постарал „да отговори възможно най-бързо на това искане".

От думите на Марк Грей за Портал ЕВРОПА излиза, че на снощната среща в кабинета на Франко Фратини, българската страна е дала част от поисканите в писмото на Катрин Дей разяснения.

Снощи в Брюксел разговаряха еврокомисарят по правосъдието Франко Фратини, генералният секретар на ЕК Катрин Дей, главният прокурор Борис Велчев, вътрешният министър Румен Петков и заместникът му Бойко Коцев.

Медиите още вчера уточниха, цитирайки служители в Комисията, че срещата е била по инициатива на българската страна.

В отговор на въпрос на Портал ЕВРОПА, дали снощната среща е била нещо като отговор на писмото на Катрин Дей до Петков и Велчев, говорителят на ЕК Марк Грей отговори така: „Да, можем да я тълкуваме и в този контекст."

Грей не обяви какво е решението на ЕК относно поканата на София за експерт по корупционния скандал. Той повтори, че в момента Катрин Дей обмисля „какви да бъдат следващите стъпки спрямо България."

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.