Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-06-2007

ТРИ БАЛКАНСКИ СТРАНИ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАТ КЪМ 7-МА РАМКОВА ПРОГРАМА

В сряда Хърватия, Македония и Сърбия подписаха Меморандум за разбирателство с ЕС, като Европейската Комисия им дава право да участват пълноценно в 7-ма Рамкова програма за изследвания, съобщава Rapid. Статутът на асоциирани членове дава право на тези страни, както и на Турция, която подписа подобен меморандум на 1 юни, да участват във всички покани за предложения и да се състезават на равна основа със страните-членки на ЕСв кандидатстването за финансиране по програмата. По този начин споразумението е важна част от процеса на присъединяване към ЕС. Хърватия и Турция вече са участвали като асоциирани страни по 6-та Рамкова програма.

„Доволен съм да видя широко отворени вратите на Европейската зона за изследвания към всички страни от Западните Балкани", заяви еврокомисаря за науката и изследванията Янез Поточник. „Сътрудничеството с европейската научна област може да улесни процеса на интеграция към ЕС на страните кандидати и потенциалните кандидати", добави той.

7-ма Рамкова програма е най-голямата програма на ЕС с бюджет от над 50 млрд. евро за периода 2007-2013г. Меморандумът за сътрудничество влезе в сила вчера и е приложим от 1 януари 2007г. Това означава, че асоциираните страни могат да кандидатстват по всички покани след 1 януари тази година.

Черна гора също е поискала статут на асоциирана държава и след приключването на Споразумението за стабилизация и асоцииране, ще започне вътрешния процес за взимане на решение за Меморандум за разбирателство. Албания и Босна и Херцеговина се очаква да се присъединят скоро. Израел и Швейцария също напредват с преговорите и се очаква да бъде подписано споразумение през следващите седмици.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.