Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
27-06-2007

БЛЕЪР СЕ ОТТЕГЛЯ ОТ ПРЕМИЕРСКИЯ ПОСТ

Тони Блеър се оттегля днес от поста министър-председател на Великобритания и предава властта на финансовия министър Гордън Браун, който ще се опита да възстанови топящата се подкрепа за Лейбъристкага партия и да осигури четвърта поредна изборна победа, коментира Блумбърг.

54-годишният Блеър е най-успешния лидер на Лейбъристката партия със спечелването на три парламентарни победи от 1997г. насам. Той успя да принуди консерваторите да подкрепят здравните реформи и да изоставят исканията за данъчни облекчения. Инвазията в Ирак през 2003г. обаче му струва сериозен спад в популярността.

56-годишният Браун е фаворит да наследи Блеър вече повече от десетилетие. Той помогна за извеждането на британската икономика до най-дългия период на растеж от последните два века. Браун има най-много три години за да възстанови подкрепата за лейбъристите преди следващите избори, коментира Блумбърг.

По обяд Блеър ще се изправи пред парламента за последното си публично участие - отговор на въпроси към премиера. После ще се сбогува със служителите в официалната резиденция на „Даунинг стрийт" №10, след което ще подаде оставката си пред кралицата в Бъкингамския дворец. По-късно на частна церемония Браун ще бъде поканен от кралицата да състави правителство.

Блеър може да подаде оставка и като член на парламента по-късно днес. Той ще се обърне към избирателите си в Седжфийлд и ще напусне, ако си осигури значим международен пост. По-рано този месец френския президент Никола Саркози го предложи за президент на ЕС, но най-вероятно Блеър ще получи поста на посланик за Близкия изток.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.