Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-06-2007

ПОРТУГАЛИЯ ПРЕДУПРЕЖДАВА БРАУН ДА СПАЗВА СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА ДОГОВОРА ЗА РЕФОРМИ

Предстоящото португалско председателство на ЕС заяви, че новият британски премиер е обвързан от мандата, приет от предшественика му миналата седмица, съобщава британският вестник „Телеграф".

Португалия иска бързо приключване на договора за реформи и ще задължи Браун да се съобрази с текста, подкрепен от предшественика му.

„Имаме ясен, прецизен и подробен мандат. Вярваме, че условията му са задължителни", заяви португалският министър по европейските въпроси Мануел Лобо Антунеш. „Ще се придържаме стриктно към посочените условия".

Така Браун е принуден да се съобразява със споразумение, което среща искането на опозицията за референдум, коментира „Телеграф".

Това обаче не е единственото предизвикателство пред новия британски премиер. Възгледите на френския президент Никола Саркози са противоположни на тези на Браун и се очаква скорошна конфронтация.

Двамата се сбълскаха на срещата на ЕС през миналата седмица, когато гневният Браун се обади на Тони Блеър за да му каже да се бори по-упорито срещу опита на Саркози да премахне задълженията на ЕС към свободния пазар, който в крайна сметка се оказа успешен. „Саркози е на върха на силата си, Браун трябва да си пази гърба", заяви европейски дипломат.

Според дипломати и официални лица, Браун е опитен политик, но понякога неприятен човек, който трябва бързо да завърже приятелства на европейско ниво, ако иска да остави следа в ЕС.

„При Блеър винаги имаше лъжицата със захар на Мери Попинс, която да помогне за приемането на лекарството. Браун е повече като Джеймс Кагни в Малкият Цезар - но без усмивките", коментира дипломат.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.