Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
12-07-2007

ПРАВИТЕЛСТВОТО Е УТВЪРДИЛО ПЛАН-СМЕТКАТА НА НАЦИОНАЛНИЯ ФОНД, С КОЕТО СЕ ГАРАНТИРА ПРОЗРАЧНОСТ ПРИ РАЗХОДВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ОТ ЕС

Правителството утвърди приходната и разходната част на план-сметката на Националния фонд към Министерството на финансите за 2007 г. С решението се регламентира осигуряването на финансов ресурс за ефективно изпълнение на предприсъединителните програми ФАР, ИСПА и САПАРД, усвояване на средствата от структурните и кохезионния фонд и се гарантира прозрачност при разходване на публичните средства.

Това съобщава Правителствената информационна служба.

Приходната част на план-сметката - 787 315 860 лв., се формира от приходи от помощи от предприсъединителните инструменти ФАР, ИСПА и САПАРД и очаквани авансови плащания от ЕС по структурните и кохезионния фонд, както и от приходи от лихви по банкови сметки на Националния фонд. Съфинансирането от държавния бюджет се предоставя под формата на трансфер от централния бюджет (264 967 515 лв.), предвиден в Закона за държавния бюджет за 2007 г. Разходите за 2007 г. - 952 758 568 лв., са в изпълнение на предприсъединителните инструменти ФАР, ИСПА и САПАРД. Предвидени са и разходи за стартиране изпълнението на проекти по оперативните програми, съфинансирани от структурните и кохезионния фонд.

Националният фонд е създаден като централен съкровищен орган, който управлява помощта, предоставена на страната ни от Европейската общност по предприсъединителните инструменти ФАР, ИСПА и САПАРД. През 2005 г. той е определен за единствен разплащателен орган, отговорен за получаване на средствата от еврофондовете.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.