Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
27-08-2007

САРКОЗИ НЕ Е ПРОТИВ ЧЛЕНСТВОТО НА ТУРЦИЯ В ЕС

В първото си официално изявление след края на почивката си в САЩ френският президент Никола Саркози призова за „една силна Европа" и за задълбочаване на отношенията на Франция със САЩ, съобщава АФП, цитирана от News.bg.

Създаването на една силна Европа и ефективната й роля на международната политическа сцена би рефлектирало върху много от спорните въпроси, с които ЕС се ангажира, добави Саркози.

Пред посланиците на Франция, които са в Париж за редовната си годишна конференция, Саркози заяви, че изграждането на ЕС ще е приоритет номер едно на френската външна политика.

В речта си френският държавен глава акцентира върху отношенията между Франция и САЩ.

Причислявам себе си към тези, които осъзнават, че добрите отношения със САЩ са един изключително съществен компонент от международните връзки, добави Саркози, като не пропусна да отбележи, че днес френско-американските контакти са така ползотворни, защото са плод на една близо двувековна традиция.

В изявлението си френският държавен глава засегна и темата на евентуалното членство на Турция в Европейския съюз.

Той уточни, че е по-скоро за едни качествени контакти между Турция и страните членки на съюза, отколкото пълноправното членство на страната в ЕС. Въпреки това Саркози не изключи възможността за преговори и диалог с Турция за евентуалното й членство.

Франция няма да се противопостави на започването на преговори за приемането на Турция в съюза, добави Саркози.

Няма да съм лицемер и да изневеря на по-рано казаното, всички знаят, че съм благосклонен към приемането на Турция в рамките на Съюза, каза още френският президент, посочва News.bg.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.