Парламент / Избори 2014

  • A+
  • A-
15-05-2014

Тази вечер, на живо, дебатите между кандидатите за председател на Комисията

Остават броени дни до европейските избори, които ще определят посоката на развитие на Европа за години напред и ще дадат възможност на избирателите да посочат кой да бъде начело на Европейската комисия. Кандидатите за председател на изпълнителния орган на ЕС ще се срещнат в пряк дебат на 15 май от 22 часа българско време. Гледайте излъчването на живо и коментирайте онлайн с хаштаг #TellEUROPE.

Дебатът е организиран от Европейския съюз за радио и телевизия и ще се проведе в сградата на Европейския парламент в Брюксел. В него ще участват и петте официални кандидати за председател на Комисията: Жан-Клод Юнкер (предложен от Европейската народна партия), Мартин Шулц (Партия на европейските социалисти), Ги Верхофстад (Алианс на либералите и демократите в Европа), Ска Келер (Зелени) и Алексис Ципрас (Партия на европейската левица).

Около 50 телевизионни канала в Европа и света ще излъчват 90-минутния дебат. В България дебатът ще бъде излъчван от Българската национална телевизия и от регионалния Канал 6. Той ще може да бъде проследен и онлайн тук.

От 22 до 25 май над 400 милиона европейци ще могат да определят бъдещето на европейските политики. На изборите ще бъдат излъчени 751 евродепутати, но резултатът ще повлияе и върху това кой ще застане начело на Европейската комисия. Новият парламент ще се произнесе по въпроса на едно от първите си пленарни заседания.

По-късно целият състав на Комисията ще трябва да получи одобрение от депутатите, преди новите еврокомисари да встъпят в длъжност. Научете повече за процедурата от нашата инфографика.

Включете се в дебата с коментари във Facebook, Google+ или Twitter с хаштаг #TellEurope. Мненията в социалните медии ще повлияят на избора на теми за разискване и на въпроси към кандидатите.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.