Предстоящо

  • A+
  • A-
06-01-2010

Предизвикателствата пред Испанското председателство на ЕС ще очертае посланик Фуентес във вторник

"Приоритети и предизвикателства пред Испанското председателство на ЕС след влизане в сила на Лисабонския договор" - това е темата на представянето, което ще направи във вторник (12 януари 2010 г.) посланикът на Испания у нас Хорсе Фуентес.

Публичното представяне ще се проведе от 10.00 часа в Зала "Средец" на столичния хотел "Шератон".

Традиционен организатор на събитието е Европейският институт, тази година в партньорство с Европейския информационен център "Европа - Директно" - София. Очаква се да присъстват дипломати, политици, журналисти, представители на академичните среди и други. Входът е свободен. Ще бъде осигурен симултанен превод на английски и български език.


Н. пр. Хорхе Фуентес Монсонис-Вилайонга е посланик на Испания у нас от май 2009 г., като този пост е заемал и в периода 1993-1997 г. Бил е и посланик и постоянен представител на Испания в Съвета на Западноевропейския съюз, посланик за специални поръчения за разширяването на ЕС и началник на мисията на ОССЕ в Хърватия.

В интервю, публикувано във в-к "Новинар" на 5 януари, посланик Фуентес посочи, че Испания ще работи много задълбочено по въпроса, свързан с разширяването на ЕС. "Бихме били изключително доволни, ако точно ние отворим вратата на съюза пред Хърватия. Също така ще се опитаме да се постигне прогрес и в преговорния процес и с Турция. Ще се радваме, ако през следващите шест месеца или 18 да можем да доближим към ЕС страни от Западните Балкани", допълни той.

По думите му, в България Испанското председателство ще бъде белязано от много културни прояви, като първото събитие ще бъде голям концерт с испанска класическа музика на 3 февруари.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.