Предстоящо

  • A+
  • A-
08-05-2010

Надежда Нейнски: "Битката с безличността е най-голямата надежда за България"

22 млади българи ще посетят Европейския парламент.

В Деня на Европа 9 май от 13.30 ч. в Националната библиотека „Св. Кирил и Методий” ще бъдат обявени резултатите от младежкия конкурс за есе на тема по избор „Европа.bg” или „Дясното в България: 20 години по-късно”.

Конкурсът бе организиран от евродепутата Надежда Нейнски и Съюза на демократичните сили. В него се включиха над 150 младежи от цялата страна на възраст между 15 и 26 години: ученици, кандидат-студенти и студенти.

Авторите на 22-те най-добри  есета ще посетят Европейския парламент и ще се запознаят с работата на тази ключова за Общността институция.

Медиен партньор на събитието е Портал Европа, където ще бъдат публикувани най-добрите есета с информация за техните автори.

„Може би тези деца пораснаха много по-бързо от другите си връстници, защото бяха част от промените”, изтъкна Надежда Нейнски пред БГНЕС. Като най-важно качество на участниците в конкурса или както те сами се наричат „децата на промяната”, евродепутатът определя борбата с безличността.

„Тяхната битка с безличността е най-голямата надежда за България”, заяви Нейнски.

По нейно мнение, изказаните в есетата мнения се отличават с особена оригиналност, която ги прави по-зрели дори от някои български политици. Тя вече е поела ангажимент да публикува всички есета и да представи сборника в ЕС, защото „това е лицето на нова България и това е надеждата за България”.

Евродепутат Нейнски, която е бивш външен министър, коментира пред агенцията - „Ние вече се стремим да изградим един много по-хуманен и много по-цивилизован свят, защото Втората световна война раздели Европа на две – на западна и източна - едната, която тръгна по пътя на нормалното развитие, на цивилизоваността, на модерността и всички ние виждаме постиженията, които Стара Европа постигна. В същото време Източна Европа беше жертва на един жесток експеримент, продължил няколко десетилетия, последиците от които ние все още не можем да излекуваме и лечението, за които е именно идеята за обединението на Европа”.

Според нея Старият континент притежава огромен смислов заряд – не само икономически и политически, но и чисто емоционален и цивилизационен. По мнение на Надежда Нейнски, ако Турция стане част от Съюза, това няма да бъде компромис от страна на Европа, а по-скоро част от нейния стремеж разширяването да бъде последвано от повече сигурност, а не от сътресения и проблеми.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.