Предстоящо

  • A+
  • A-
27-02-2007

В ПАРИЖ ЩЕ ПРИЗОВАТ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА МЕДИЦИТЕ НИ В ЛИБИЯ

Асоциациите, ангажирани с каузата на сестрите, да се обединят за тяхното освобождаване, ще бъде предложено в Българския културен център в Париж.

"Да реагираме в Париж за освобождаването на българските медицински сестри и палестинския лекар от затвора в Либия!" - под тази надслов на осми март в Париж ще се проведе конференция, за изразяване на солидарност с българките.

Очаква се на конференцията, ще се състои в Българския културен център в центъра на Париж, да бъде предложено създаването на федерация на асоциациите, ангажирани с каузата на сестрите.

Това Портал ЕВРОПА научи от организаторите на проявата. Инициативата е на известния математик и физик проф. Минко Балкански, който живее в Париж и подпомага талантливи млади българи, занимаващи се с точни науки, да получат качествено образование във Франция. (снимка - СТАНДАРТ, бел.ред.)

Датата 8 март е избрана не само заради това, че е Международен ден на жената, но и заради предстоящия на 13 март съдебен процес във Върховния съд на Либия, поясняват организаторите.

В конференцията освен проф. Балкански ще участват докторът по политически науки Франсоа Фризон-Рош, професор Рафаел Пити, а така също Кристоф Дебу. Поканени са и видни българи, живеещи във Франция: д-р Снежина Фреш, проф. Боян Христофоров, Юри Воденичаров, д-р Иван Сотиров.

Привлечени за каузата са и гражданските организации за контакти между България и Франция: Алианс "Франция-България", Асоциацията на приятелите на българския културен център в Париж, Асоциацията на българските лекари и медици във Франция, Националния комитет "Децата на Хипократ" и др. Сред организациите, които ще участват в конференцията, са също френската Национална асоциация на медицинските сестри с държавен диплом ANFIIDE и тяхната съсловна организация GIPSI.

В проявата в Париж ще участва и Мария Капон, научи още Портал ЕВРОПА.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.