Предстоящо

  • A+
  • A-
14-05-2007

СРЕЩА НА ВЪТРЕШНИЯ МИНИСТЪР И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР С ЕВРОКОМИСАР ФРАТИНИ

Петков и Велчев докладват на Фратини за скандала, пише вестник "Сега". 

Вътрешният министър Румен Петков и главният прокурор Борис Велчев отиват в понеделник в Брюксел за среща със зам.-шефа на Европейската комисия Франко Фратини. Визитата е по инициатива на българската страна, уточнява източник на БТА в Еврокомисията. Същия ден вечерта ще бъде дадена обща пресконференция.

Предполага се, че основната тема на разговорите ще е отправената към ЕК покана да изпрати съдебен експерт у нас, който да наблюдава разследването около корупционния скандал, който тръгна от разменени обвинения между министъра на икономиката Румен Овчаров и директора на националното следствие Ангел Александров.

Възможно е в Брюксел от нашите представители да се искат допълнителни разяснения около писмото покана за изпращане на съдебен експерт. То е адресирано до генералния секретар на комисията Катрин Дей. Говорителят на ЕК Марк Грей посочи ден по-рано, че от България ще се искат такива разяснения.

"Писмото е на английски език, в него има думи и изрази, чийто смисъл може да бъде приет по различни начини, и това предизвиква въпроси", заяви източникът от Еврокомисията.
В Брюксел бяха доста изненадани, когато в неделя след среща на Борис Велчев и премиера Сергей Станишев бе обявено, че София иска техен експерт да дойде и да се запознае с действията на следствените органи по скандала. Обвинител №1 и премиерът се мотивираха, че е "добре да покажем откритост, че вършим всичко професионално и в рамките на закона". Така и обществото ще има всички гаранции, че се "работи в правилната посока".

Още тогава от ЕК коментираха, че няма практика да се изпращат подобни експерти, и дори бе изтъкнато, че отговорността за разследването трябва да се поеме от институциите в София. Наложи се и Велчев, и Румен Петков да разясняват, че въпросният експерт нямало да участва в разследването. Главният прокурор заяви, че представителят на ЕК е поканен не за да бъде арбитър, а за да може Еврокомисията да се увери в компетентността и безпристрастността на българската прокуратура.

Междувременно обаче в медиите се промъкнаха намеци, че включването на евроексперт е особено важно, тъй като имало и "деликатен" момент, свързан с компрометиращи материали за български министри и високопоставен представител на ЕК. Според непотвърдена информация ставало дума за прословутите "снимки от Боровец", за които спомена шефът на следствието Ангел Александров. Първо той ги нарече "скандальозни", а после внезапно даде заден и обясни, че говорел за някакъв каталог на модна агенция.

Покрай въпросите и гадаенето за снимките Румен Петков обяви в парламента: "За мен е много непочтено да се правят импровизации на гърба на г-н Франко Фратини, на гърба на български политици".

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.