Предстоящо

  • A+
  • A-
13-06-2007

ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА СЕ СРЕЩА СЪС СОРОС

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова ще се срещне днес с председателя на Институт "Отворено общество" Джордж Сорос.

Той е на посещение у нас от неделя. Джордж Сорос пристигна, за да вземе участие в срещата на Международния управителен комитет на Десетилетието на ромското включване, което се провежда вчера и днес.

Срещата на комитетта има за цел да очертае напредъка в процеса на интеграцията на ромите в деветте страни-участнички в Десетилетието на ромското включване. Това е второто посещение на Джордж Сорос в България след старта на инициативата през 2005 г. и е проява на личния му ангажимент към постигането на целите на Десетилетието. Институт "Отворено общество" е един от основните партньори на международната инициатива.

През последните 17 години, Джордж Сорос е предоставил 100 милиона долара за подпомагане на гражданското общество и процеса на демократизация в България.

Припомняме, че на дискусия за ромската интеграция с участието на Сорос, премиерът Станишев подчерта, че не може да има ефективна интеграция на ромите, преди обществото да е готовo за това. Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова твърди, че над 83 000 роми са намерили работа.

Според Станишев политиката за интеграция на малцинствата трябва да бъде по-координирана и по-малко ведомствена и България не може да изгради такава политика без съдействието на ЕС. Според Сорос е необходимо пълноценно използване на фондовете на ЕС за ромски проекти. Той твърди, че в обществото има съпротива за отделянето на средства за малцинството.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.