Конкурси

RSS
  • A+
  • A-
05-07-2007

От подадените над 1500 проектни идеи са селектирани 408, които към момента са потенциално избираеми по линия на оперативната програма "Регионално развитие", съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството, цитирано от „Дневник". Проектът на подбор на проекти беше организиран по една от мерките на програма ФАР за подкрепа и подготовка на добри стратегически документи, поощряване на партньорството и сътрудничеството и укрепване на капацитета за разработване на проекти.

Избраните проекти са основно в три направления - социални дейности, туризъм и опазване на културно-историческото наследство. Има проекти за инфраструктурата, а 47 общини планират да направят кадастрални или устройствени планове, ако спечелят европари.

Потенциалните бенефициенти за идеи ще получат необходимото практическо обучение за тяхната по-нататъшна подготовка.

Европейската комисия все още не е одобрила оперативна програма "Регионално развитие" и е възможно да настъпят промени в някои от избираемите дейности, уточняват от ведомството на министър Асен Гагаузов, уточнява „Дневник".

Оттам посочват, че сегашната процедура по подбор и подготовка на проекти е напълно отделна от следващия процес на представяне, оценка и избор за финансиране. За селектираните проекти няма да бъдат отпускани средства за изпълнението им, нито за подготвителна дейност. Около 70 от по-сложните за подготовка проектни идеи ще бъдат определени от консултанта по втора фаза на проекта по програма ФАР, който ще подпомогне изработването на пълна техническа и проектна документация.

Паралелно с дейностите, финансирани по програма ФАР, Министерството на регионалното развитие и благоустройството е осигурило средства за подпомагане на общините за разработване на проекти за кандидатстване по оперативната програма от бюджета на ведомството и от държавния бюджет.

Портал ЕВРОПА ви представя ТУК и подробности за Работната програма за грантове за 2007 година.

Припомняме, че сондаж в рамките на кампанията „Бъдете активни" на МФ показа, че от седемте оперативни програми най-предпочитани са "Човешки ресурси", "Регионално развитие" и "Конкурентоспособност".

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.