Тема на месеца

  • A+
  • A-
23-03-2008

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ: ТЕМА НА МЕСЕЦА В „ГОВОРИ С ЕВРОПА” ПРЕЗ МАРТ

Скъпи читатели,

С ратификацията на Лисабонския договор в Народното събрание поставихме завършек на февруарската ни „Тема на месеца” от информационно-комуникационната инициатива „Говори с Европа”.

Досега заедно с вас осъществихме интерактивен обмен на информация, на разсъждения, на въпроси и на отговори за всички промени, които ще произтекат с влизането в сила на Лисабонския договор. Пътеводител към неговото разбиране предоставихме чрез специалната публикация на експерта по темата и евродепутат Андрю Дъф. Ролята на националните парламенти изяснихме чрез научна публикация на проф. Жасмин Попова. За Хартата на основните права разговаряхме със зам.-председателите на Комисията по конституционни въпроси в ЕП Душана Здравкова и на НС Филип Димитров. Публикувахме и цяла серия интервюта с дипломати, политици и експерти от държавите-членки по темата. Вас, читателите, попитахме чрез онлайн-анкети доколко гражданите на ЕС са наясно с евро-реформите, произтичащи от Лисабонския договор, както и кой според вас заслужава да стане първият председател на Европейския съвет.

Естественото продължение на всичко, направено дотук в „Говори с Европа”, е да се съсредоточим върху Европейския парламент: как и защо неговият глас става по-важен на ниво ЕС, следователно и как мнението на нас, европейските граждани, ще играе по-голяма роля в процеса на взимане на решения и на формулиране на политики.

Тук, в рубриката „Тема на месеца”, екипът на Портал ЕВРОПА ще поставя линкове към всяка наша нова публикация по темата, за да може читателите да имат лесен нагледен достъп до всичко, което ги интересува.

Какво ни предстои в новата „Тема на месеца”?

Преди всичко обявяваме конкурс за есе – екипът ни иска да види каква е ключовата дума, с която младите хора асоциират темата „Европа”. Подробностите за конкурса ще намерите в специализираната рубрика „Конкурси” на Портал ЕВРОПА. Всеки читател ще може и сам да провери познанията си чрез нашия сайт в интерактивния тест „Познаваш ли ЕС?”. Очаква ни и вълнуваща online-дискусия с министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова, насрочена за четвъртък, 27 март, сутринта. Читателите ни могат да очакват и специални интервюта с евродепутати за това, какво според тях произтича от повишените правомощия на Европейския парламент. Темата ще обобщим на 29 март в дискусионно радиопредаване по Програма "Хоризонт" - чрез нашите медийни партньори и приятели от обзорното външнополитическо предаване на БНР "Събота 150".
Огнян Бояджиев,
Главен редактор.
Инициативи на Портал ЕВРОПА
Предстоящо

Мненията, вестите, анализите и коментарите

Анкети – гласът на гражданите

Целите на инициативата "Говори с Европа" са:

- Активните граждани да познават и разбират по-добре как работят институциите на ЕС;
- Да се повиши познаването на начините, по които гражданите могат да участват в процеса на вземане на решения;
- Гражданите да се включат в пряк диалог с представителите на европейските институции;
- По-добра комуникация между гражданите и институциите.

Формите, по които това ще се осъществява, са:

- Специализирана актуална информация;
- Разяснителни публикации с база данни от ключови документи;
- Онлайн дебати с представители на европейските институции;
- Дискусионен форум: гражданите питат, представителите на институциите отговарят;
- Конкурси за есе и снимка;
- Публичен дебат за участието на българските институции в работата на европейските структури.


През април фокусът на „Говори с Европа” ще бъде поставен върху Европейската комисия.

Както винаги обратната връзка е наш приоритет – не се колебайте да ни изпращате своите мнения, предложения, въпроси и коментари. Ползвайте редакционната ни електронна поща, както и формуляра за читателски коментари по-долу.

 

 

Инициатива на Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА."Говори с Европа" се изпълнява в рамките на проект по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.