Пътна безопасност / Новини / Пътна безопасност

  • A+
  • A-
13-12-2007

ЛИБЕРАЛИЗИРАНЕ НА ПАЗАРА ЗА РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ НА КОЛИ И МАШИНИ

Европейският парламент прие на първо четене предложението на Комисията за пълна либерализация на вторичния пазар за резервни части на коли и машини. Евродепутатите подкрепиха прегледа на директивата за правната защита на индустриалните дизайни, предложен от ЕК през 2004 г., който цели да даде на потребителите по-голям избор при смяната на различни „видими” части за превозните им средства, като например врати, лампи, капаци, брони и др.

Предложението не включва вътрешни части като двигатели и механични части.

Членовете на ЕП одобриха със законодателния доклад  от Klaus-Heiner Lehne (ЕНП-ЕД, Германия) предложението на ЕК, което засяга  вторичния пазар за части (т.е резервните части, които продават части директно на потребителите), а не първичния пазар за тези, които продават части на производителите на автомобили.

Ако бъде приета, директивата ще позволи на доставчиците да произвеждат части, които са идентични с оригиналите, без да нарушават правната защита на дизайна. Така самостоятелните производители на части, които не са свързани с производителите на автомобилите, ще могат свободно да се конкурират в целия Европейски съюз при продажбата на външни резервни части.

В момента повечето държави-членки имат клаузи за правна защита на индустриалните дизайни на резервните части. Проектодирективата гласи, че правната защита на дизайна ще остане за резервни части, които се купуват за декоративни цели, т.е за промяна на оригиналния външен вид на колата.

Пет години преходен период

ЕП прие изменение, според което държавите-членки, чиито действащи правни разпоредби предвиждат защита на дизайн за резервните части,  могат да продължат да поддържат тази защита в продължение на пет години след влизането в сила на директивата.

Информирани потребители

Също така депутатите приеха изменение, което гарантира, че потребителите ще бъдат информирани за произхода на резервните части, например чрез информация за търговски марки или фирмени знаци, поставени върху въпросните части.
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.