Пътна безопасност / Новини / Пътна безопасност

  • A+
  • A-
19-12-2007

ИНВЕСТИЦИИТЕ В АВТОМОБИЛОСТРОЕНЕ В ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА ПРЕЗ 2006 Г. СА 20 МЛРД.ЕВРО

Изследване на УниКредит груп за Централна и Източна Европа /ЦИЕ/ показва, че около 5 милиона превозни средства са произведени в ЦИЕ / включително Русия/ през 2006 г. и автомобилният сектор в региона расте с около 20% на година като добавена стойност. Водеща в тази тенденция е Чехия с около 850 000 коли. България има значителен потенциал за развитие в сектора, въпреки остарелите технологии и ниска продуктивност.

Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се превърна във важен фактор в световната автомобилна индустрия, която е силно консолидиран и глобализиран бизнес, смята Дебора Револтела, главен икономист на УниКредит груп. Северна Америка, Япония и Западна Европа са основните региони на производство в размер на 69 милиона броя за 2006 г.

В ЦИЕ чуждестранните инвестиции в автомобилостроенето са на стойност над 20 млрд. евро. Анализът показва, че автомобилната индустрия в ЦИЕ е силно експортно-ориентирана и регионалния износ почти се утрои от 2000 г. насам. Чуждестранните инвестиции и износът се увеличават бързо и се подкрепят взаимно.

В България производството на автомобили е слабо представен сектор - делът му в брутната добавена стойност на икономиката е минимален в сравнение с други страни в региона. Въпреки това потенциалът за развитие остава значителен, имайки предвид близостта до пазари с голям потенциал за растеж и ниските разходи за производство. Като недостатък може да се посочи ниската продуктивност на сектора в страната, но тя е отчетена на база все още използваните остаряли процеси, оборудване и технологии. Значителни инвестиции се отчитат напоследък в сектора на производство на резервни части за автомобили, където чуждестранни инвестиции са привлечени и от силния ръст на покупка на автомобили, предимно втора ръка.

Очаква се в близко бъдеще Словакия да «стане регионалния тигър» заради скорошните огромни чуждестранни инвестиции от PSA и Kia, които ще допълнят важното присъствие на Volkswagen.

 Портал ЕВРОПА ви предоставя пълня текст на изследването (302.5 Kb)

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.