Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
20-12-2007

СЛОВЕНСКО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС - ПРЕДСТАВЯНЕ

Словенският министър на външните работи Дмитрий Рупел представя програмата на предстоящото председателство на страната на ЕС в Брюксел. Междувременно в Любляна се провежда форум с участието на председателя на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг, на която се обсъждат акцентите в работата на Словения като "лице и глас на ЕС" през следващите 6 месеца, считано от 1 януари 2008 г.

Портал ЕВРОПА ви представя акцентите от програмата на Словенското председателство ТУК - в рубриката "Събития".

 

Словения поставя ратифицирането на Договора за реформа на ЕС като приоритет на своето председателство. Страната е първата новоприета държава в ЕС след 2004 г. и развива първата съвместна програма на три председателства, започната от Германия и Португалия. Според върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана Любляна е готова да поеме председателството на 27-членния блок.

www.eu2008.si

Кои са акцентите в Словенското председателство?

EUobserver подчертава, че в качеството си на "лице и глас на ЕС" Словения се бори да докаже, че е способна да се справи с тази задача. Като задача "номер едно" словенският външен министър поставя постигането на обща позиция на ЕС по статута на Косово. Портал ЕВРОПА ви представи различни гледни точки по проблема, който се очертава като основен за стабилността на Западните Балкани и от него вероятно ще зависи развитието на разширяването на Евросъюза в региона. Словенската позиция е, че е необходима " търпение и координирана позиция" за постигане на целта - независимо Косово.

Словения ще работи и за бързо ратифициране на Договора на реформа на ЕС. Целта е той да бъде одобрен и да влезе в сила на 1 януари 2009 г. Унгария вече ратифицира документа чрез парламента си, предстои това да направят още 25 държави-членки, а Ирландия ще подложи договора на референдум.

Портал ЕВРОПА припомня:

ПОРТУГАЛСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС

ГЕРМАНСКО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС

ФИНЛАНДСКО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.