Събития

  • A+
  • A-
11-01-2008

ВИРТУАЛЕН БИЗНЕС ИНКУБАТОР В ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ

В читалището на Долна Митрополия вече функционира обзаведен офис на Виртуалния бизнес инкубатор.

Проектът "Виртуален бизнес инкубатор" е част от програмата за активни услуги на пазара на труда, която работи вече трета година с подкрепата на Световната банка и Агенцията по заетостта в Министерството на труда и социалната политика.
Въвеждащата пресконференция, проведена в Плевен, бе обект на голям медиен интерес от журналистическата общност. На нея присъства и кметът на община Долна Митрополия Александър Печеняков, а местното Бюро по труда бе представено от Анелия Атанасова.

 

Този проект минава през няколко етапа, като настоящият е насочен към осъществяване на предложените от бизнеса и от общината мерки за това, как може да се стимулира местната икономическа активност. Идеята е да се проведе консултиране на безработни лица и малки и средни фирми. Консултирането се прави на място с използването на най-добрите практики, така че безработните да могат да започнат собствен бизнес и да използват ресурса, който има общината.

На пресконференцията Анелия Атанасова, началник-отдел в Бюрото по труда, цитира статистика от Долна Митрополия, според която общият брой на безработните там е 943 души, което се равнява на 10.2% - за сравнение за страната като цяло безработицата е 6.62%. В Долна Митрополия над 53 на сто от безработните са без работа от дълго време, голям е и делът на тези без образование. Половината от всички безработни в общината са с над 50-годишна възраст.

 

Кметът на община Долна Митрополия Александър Печеняков се спря на приемствеността в ангажимента на общината към бизнеса и към ориентиране на гражданите към по-голяма активност на пазара на труда. Той се ангажира общината да предостави допълнителни услуги, както и подкрепа за бизнес-инкубатора. Печеняков заяви, че след завършването на срока на проекта общината ще го продължи със собствени сили и средства, защото го оценява като перспективен.

В продължение на осем месеца ще бъдат подготвени 30 фирми от общината за развитие в условията на членство в Евросъюза. За същия период 30 безработни ще бъдат обучени да започнат свои самостоятелен бизнес или да се реализират успешно на пазара на труда. Комисия, която ще включва представители на консултанта, на общината и на Бюрото по труда, ще извърши селекцията на фирмите и на безработните лица, които ще се възползват от услугите по проекта.

Всички въпроси, както и заявки за участие, се приемат по електронната поща.

 

"В част от програмата се предвиждат курсове по предприемачество, бизнес планиране и оценка на риска, насочени както към фирмите, така и към безработните", коментира пред медиите от област Плевен директорът на Европейския институт Юлиана Николова като допълни, че привлечените преподаватели са икономисти и юристи, които имат опит в такова преподаване.

Стойността на проекта е около 40 000 лв., стана ясно още на пресконференцията.

"Важно е да се разбере, че както вече общината се ангажира с предоставянето на помещения и оборудване за центъра, е необходимо да се намерят начини за поддръжката на този център. Ако се окаже полезен за бизнеса, а ние се надяваме да е, трябва да се намерят начини този център да се издържа и да продължи да работи", коментира Николова в интервю за Агенция „Фокус". Подборът на безработни за включване в проекта, както и на фирми ще става с помощта на местното подразделение на Бюрото по труда и общинската администрация.

След пресконференцията в Плевен, по инициатива на кмета Александър Печеняков се състоя представяне на проекта пред кметовете от областта, които се събраха в община Долна Митрополия.

 

Проектът "Виртуален бизнес инкубатор" е насочен към подкрепа на развитието и използването на човешкия капитал чрез насърчаване на предприемачеството в община Долна Митрополия, област Плевен. Основната цел на проекта е да подпомогне и предостави възможност на безработни лица и новосъздадени фирми да започнат и развият собствен бизнес, като се възползват от учебните материали, информацията, консултациите и услугите, които екипът на проекта ще предостави. В рамките на проекта ще бъдат консултирани 30 безработни лица с регистрация в Бюрото по труда в Долна Митрополия и 30 предприятия, отговарящи на изискванията за подбор на бенефициенти.

ОЩЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА ПРОЕКТА ВИЖТЕ ТУК.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.