Анкети

  • A+
  • A-
16-02-2008

НАЦИОНАЛНИТЕ ВЛАСТИ СА ДЛЪЖНИЦИ НА ГРАЖДАНИТЕ ЗА РАЗЯСНЯВАНЕТО НА ЛИСАБОНСКИЯ ДОГОВОР, СОЧИ РЕЗУЛТАТЪТ ОТ АНКЕТАТА НА ПОРТАЛ ЕВРОПА

Разяснителните действия на националните институции в държавите-членки на ЕС, включително в България, предшестващи подписването на Лисабонския договор от лидерите на 27-е, са били недостатъчни. На ниво ЕС Брюксел – в лицето на Комисията – също можеше да направи повече, за да знаят всички европейски граждани какво точно предвижда Договорът – и то не постфактум, а още по време на съставянето му.

Това е доминиращото мнение на читателите на Портал ЕВРОПА, участвали в първата ни онлайн-анкета за Договора от Лисабон – част от инициативата „Говори с Европа”. Първата „Тема на месеца” е Договорът от Лисабон заради старта на процедурата по неговата ратификация в българското Народно събрание през февруари.

Информационно-комуникационната инициатива на Портал ЕВРОПА и Центъра за модернизиране на политики "Говори с Европа" се изпълнява в рамките на проект по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия.

„Разяснителните действия на националните институции преди подписването на Договора не бяха достатъчни”: тази оценка споделят категорично над 47% от гласувалите в анкетата. Отговор „По-скоро не” дават близо 40 на сто от читателите – така общият брой на анкетираните, които не са удовлетворени от активността на националните институции в това отношение, излиза твърде висок – 87 на сто.

Малко по-смекчена е оценката на читателите относно разяснителните дейности, които ЕК е провела на общоевропейско ниво – включително у нас – по време на съставянето на Договора, за да може европейските граждани да знаят за съдържанието му: дейностите на ЕК бяха по-скоро недостатъчни, смятат 47% от гласувалите, а твърдо „не бяха достатъчни” заявяват 22 на сто. Сумарно негативните отговори са 69%.

Оттук редакцията прави извода, че на едва 10 на сто от нашите читатели са направили впечатление усилията на българските институции да повишат гражданската съпричастност към бъдещето на Европейския съюз, докато действията на ЕК са забелязани от една трета от участвалите в анкетата читатели. Като цяло усещането на читателите на Портал ЕВРОПА за ефекта и интензивността на усилията на Брюксел и на 27-е столици – в частност София – да се разясни новият Договор е незадоволително: 31% отговори „Да” и „По-скоро да” за Брюксел спрямо 13 на сто за националните власти.

Категорично читателите ни са на мнение, че българските граждани не познават Договора от Лисабон – едва седмина анкетирани казват, че българите познават документа в достатъчна степен, спрямо 120 отговора – „в недостатъчна степен”. Може би това е и причината, читателите да отговорят единодушно на следващия въпрос за видовете разяснителни дейности, които трябва да се проведат сега, около ратификацията на Договора - 55% от гласувалите смятат, че това трябва да е съвкупност от дейности. Най-много се нуждаем от диалог с гражданите по новата институционална рамка на ЕС, както и за правата и задълженията на европейските граждани – смятат читателите, следвано от разясняване на достъпен език за гражданите на новите моменти в Договора.

Основната роля в повишаването на информираността на българските граждани за реформите на ЕС следва да играят националните институции – смятат читателите на Портал ЕВРОПА (една четвърт от всички гласували), следвани от медиите, гражданските организации и европейските институции. Но над половината от анкетираните все пак са категорични, че всички заедно трябва да извършват тази дейност – включително българските евродепутати.

На въпроса „Вие лично чувствате ли се европейски гражданин?” читателите на Портал ЕВРОПА се разделят почти наравно: 51% споделят – „Още не”, 46 на сто казват – „Вече да”, останалите 3% все още не могат да преценят.

Анкетата „Говори с Европа” продължава от днес в своята втора фаза – читателите номинират значими фигури от европейското обществено пространство – включително българи – за пръв титуляр на поста председател на Европейския съвет, който се въвежда съгласно Договора от Лисабон.


Анкетата, чиито резултати представихме по-горе, бе проведена на доброволен принцип и в нея чрез свободно онлайн-гласуване участваха общо 127 читатели в периода 6 – 16 февруари 2008 г. През тези дни – за да посредничи на своите читатели да направят информиран избор – Портал ЕВРОПА представи редица аналитични и разяснителни публикации и интервюта, линковете към които са обобщени в рубриката „Тема на месеца”. Разбира се резултатът от анкетата няма претенции за представителност – той отразява спонтанно изразени мнения от читатели на Портал ЕВРОПА, които все пак са показателни за нагласите, степента на разбиране и познаване сред българските граждани на ключовите въпроси, свързани с бъдещето на ЕС.

Детайлната картина на отговорите, въпросите и гласуването към деня на спирането на анкетата вижте ТУК.

Кои са достойни за поста председател на Европейския съвет – вижте ТУК.

Повече за двайсетте фигури, номинирани от читателите досега, вижте ТУК.

Всички наши публикации, свързани с Лисабонския договор, вижте ТУК.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.