Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
27-02-2008

ПОРТАЛ ЕВРОПА ПРЕДСТАВЯ НОВИ РАЗЯСНИТЕЛНИ ЧЕТИВА ЗА ЛИСАБОНСКИЯ ДОГОВОР. ПРЕДСТОИ ДИСКУСИОННА КРЪГЛА МАСА В РАМКИТЕ НА "ГОВОРИ С ЕВРОПА"

Проф. д-р Жасмин Попова и евродепутата Андрю Дъф: разяснителни текстове във връзка с Лисабонския договор: вече и за читателите на Портал ЕВРОПА!

В рамките на "Тема на месеца" - Договора от Лисабон (м. февруари) от Инициативата "Говори с Европа" нашият екип има удоволствието да предложи на своите читатели изчерпателни отговори на множество въпроси, свързани с Договора от Лисабон.

Тези отговори се съдържат в публикации по темата на проф. д-р Жасмин Попова, която е автор на ключови учебници като "Основи на правото на Европейския съюз" и "Право на Европейския съюз", както и на редица публикации, свързани с ЕС, както и на евродепутата-либерал Андрю Дъф, чийто текст "Пътеводител към Лисабонския договор" бе раздаван на проявяващите интерес по време на конференцията на 5.02 и на пресконференцията на 6.02, посветени на темата. Андрю Дъф е член на Европейския парламент (АЛДЕ-Великобритания) и беше един от тримата представители на ЕП на Междуправителствената конференция през 2007 г., заедно с Елмар Брок (ЕНП-ЕД - Германия) и  Енрике Барон Креспо (ПЕС - Испания). Досега тектстът на Дъф бе разпространяван единствено на английски език. (Вижте ТУК оригинала). Екип на Портал ЕВРОПА изготви неофициален превод на ценното помагало, което от днес за първи път е достъпно и на български език.

РОЛЯТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ПАРЛАМЕНТИ СПОРЕД ДОГОВОРА ОТ ЛИСАБОН – Проф. д-р Жасмин Попова

"...Договорът от Лисабон за първи път формално закрепва националните парламенти като елемент от представителната демокрация, върху която се основава функционирането на Съюза (чл.8 А,ал.2), като им предоставя различни правомощия, сред които и колективен способ да оказват въздействие върху законодателния процес в ЕС. Въвличането на националните парламенти в нормотворческия процес на ЕС повишава демократичната легитимност на самия Съюз, предвид нарастването на отговорността и отчетността на институциите, участващи в този процес – Комисията, Съвета и ЕП. Тъй като ЕС легитимността си от ЕП и от националните парламенти, чрез избраните от тях правителства (Съвета), повишаването на тяхната роля и функции в европейското нормотворчество засилва легитимността на ЕС..."

ПЪТЕВОДИТЕЛ КЪМ ЛИСАБОНСКИЯ ДОГОВОР - Андрю Дъф, евродепутат

"...Новият Договор в голяма степен ще увеличи възможностите на Съюза да действа чрез увеличаване на ефикасността и ефективността на институциите и механизмите за взимане на решения. Въоръжен с Договора, ЕС ще бъде в състояние да посрещне своите нови глобални предизвикателства и да се обърне към въпроси, които най-много интересуват гражданите, като климатичните промени, енергийната безопасност, международния тероризъм, транс-граничната престъпност, въпросите на бежанците и имиграцията. Лисабонският Договор ще подобри съществено демократичния характер на Съюза чрез увеличаване на парламентарните пълномощия, чрез укрепване на Хартата на основните права и чрез засилване на върховенството на закона. Договорът изяснява стойностите и препотвърждава целите на Съюза..."

Тези четива ще бъдат от полза на читателите на Портал ЕВРОПА предвид предстоящата разяснителна кръгла маса, на която в диалогичен и практически ориентиран стил, представители на ЕП, НС и академичните среди ще разяснят на студенти и журналисти промените, които ще настъпят във всекидневния живот на всеки гражданин вследствие на реформите на ЕС, заложени в Договора от Лисабон.

Кръглата маса ще се проведе на 29 февруари, петък, от 10.00 до 12.00 часа в Националния прес клуб "София-прес". Редакцията на Портал ЕВРОПА и екипът на Центъра за модернизиране на политики канят всички желаещи да присъстват на проявата. Подробности за дневния ред и гостите очаквайте в рубриките "Актуално" и "Предстоящо" на Портал ЕВРОПА. Кръглата маса се организира под егидата на зам.-председателя на Комисията по конституционни въпроси в Европейския парламент г-жа Душана Здравкова и в рамките на „ГОВОРИ С ЕВРОПА”.

 

За въпроси, идеи, мнения и отзвуци ползвайте редакционната ни електронна поща, както и формуляра за читателски коментари по-долу.

ДОГОВОРЪТ ОТ ЛИСАБОН И ХАРТАТА НА ОСНОВНИТЕ ПРАВА – ВСИЧКО

КОЙ ДА СТАНЕ ПЪРВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ? АНКЕТА "ГОВОРИ С ЕВРОПА" ЗА ДОГОВОРА ОТ ЛИСАБОН

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.