Събития

  • A+
  • A-
29-02-2008

АУДИОЗАПИС ОТ КРЪГЛАТА МАСА ЗА ЛИСАБОНСКИЯ ДОГОВОР - "ГОВОРИ С ЕВРОПА"

Разяснителна дискусионна кръгла маса „Практически прочит на Лисабонския договор: новите перспективи пред всеки европеец” се проведе на 29.02.2008 г. в рамките на инициативата "Говори с Европа".

Портал ЕВРОПА ви представя документален запис на най-интересните части от оживената дискусия, съорганизирана от Центъра за модернизиране на политики и зам.-председателя на Комисията по конституционни въпроси в ЕП г-жа Душана Здравкова.

 


Проведената кръгла маса е част от "Говори с ЕВРОПА" и бе замислена като обобщителна проява по първата "Тема на месеца" - Лисабонският договор. На 20.02.2008 г. Европейският парламент подкрепи Договора от Лисабон, който – както се отбелязва в приетия с голямо мнозинство доклад по темата – ще защити повече правата на гражданите, ще подобри демократичния контрол в ЕС и функционирането на европейските институции. Докладът на ЕП призовава да се положат всички възможни усилия, за да се информират европейските граждани по-ясно и обективно за съдържанието на Договора. Ратификационната му процедура в българския парламент започна на 5 февруари.

 

 

Своите виждания за Договора от Лисабон, за Хартата за основните права, промените, които предстои да настъпят в ЕС и мястото на България и българските граждани в тях, представиха - наред с г-жа Здравкова - зам.-председателят на Народното събрание Филип Димитров, проф. д-р Жасмин Попова - чиято статия за ролята на националните парламенти и ЕП предизвика голям читателски интерес след публикуването й на Портал ЕВРОПА, както и проф. д-р на юридическите науки Орлин Борисов.

В дискусията се включиха студенти и магистри от СУ и НБУ от различни специалности със становища и въпроси за практическото приложение на Договора от Лисабон и Хартата за основните права, както и по отношение на общата външна политика.

 


В дискусията участваха представители на медиите - партньори на "Говори с Европа": главният редактор на електронното издание „Медиапул" г-жа Стояна Георгиева, водещият на външнополитическото предаване „Събота 150" по Програма „Хоризонт" г-н Георги Марков, програмният директор на „Джаз ФМ" радио и водещ на обзорното предаване „Преди полунощ" по радио „Зи-рок" г-н Светослав Николов, водещият на новините по Радио „Фреш" г-н Симеон Атанасов, както и водещите на следобедното предаване по "Фреш" Цвети и Елена.

Евродепутатът Душана Здравкова откри кръглата маса, като постави пред участниците предизвикателството да отговорят на актуални въпроси като казуса "Могилино" в контекста на Лисабонския договор и на Хартата за основните права. Тя представи Консолидираната версия на новия европейски договор и предостави копия на Хартата на български език на присъстващите.

 

"Демокрацията не е да се намери най-доброто решение, а е сблъсък на мнения. Не е работа на националните парламенти да разясняват Лисабонския договор на гражданите. Това е мисия на НПО, на медиите", каза Филип Димитров. Десният депутат заяви, че в европейския дебат има много емоции и се сблъскват различни мнения.

Димитров коментира възможността ЕС да постигне обща позиция за независимо Косово. "Разискването на този казус е довело до общата позиция, че са постигнали съгласие за това, едни държави да са съгласни други - не. Това е реалната възможност да не бъде допусната европейска свада, да постигнат съгласието държавите да бъдат различни. Всяка държава има право на вето, а Лисабонският договор казва, че всяка държава членка трябва да насърчава постигането на общ подход". Г-н Димитров смята, че не трябва да се забравя, че европейската сигурност е атлантическа сигурност и трябва да се поддържат добри отношения със САЩ.

Проф. д-р Жасмин Попова припомни, че Лисабонският договор е плод на тежки дебати и политически компромиси. Тя подчерта, че външната политика на ЕС ще се гради възоснова на междуправителствен компромис.

Проф. д.ю.н. Орлин Борисов припомни, че Договорът от Лисабон е всъщност 295 изменения и допълнения на Римските договори. Той подчерта, че масмедиите са тези, които трябва да направят Договора за реформа и Хартата четивни. Проф. Борисов каза, че най-важното е гражданите на ЕС да познават правата си, за да могат да изискват и тяхното изпълнение.

 

Проф. Борисов обясни, че човешките права и свободи са най-добре защитени в ЕС, но степента на упражняването им е различно в различните държави. Той подчерта, че това се отнася особено за новоприетите държави в ЕС. Според проф. Борисов ЕС трябва да развие политиките в областта на борбата с ксенофобията, и бежанците.

Проф. д-р Борисов, проф. Попова и Душана Здравкова дискутираха и неяснотата как и пред кой съд гражданите и държавите ще защитават правата си според Хартата. Те коментираха и че е не е изяснен статутът на документа спрямо Хартата на човешките права на ООН.

 


Портал ЕВРОПА ви представя аудиозапис от по-голямата част от дискусията, разделен в шест части (вижте файловете в края на документа), които съдържат:

Откъс 1:
Уводни думи по темата на конференцията: Душана Здравкова, зам.-председател на Комисията по конституционни въпроси в ЕП и зам.-председателя на НС Филип Димитров (с прогноза за сроковете, в които Лисабонският договор ще бъде ратифициран в България. Track01.mp3 (13.7 Mb)


Откъс 2:
Иво Божков - студент по публична администрация по темата за външната политика и за Косово, проф. Жасмин Попова; коментар на Филип Димитров по темата; начало на изказването на проф. Орлин Борисов. Track02.mp3 (21.3 Mb)

Откъс 3:
Проф. Орлин Борисов - продължение на неговото изказване; думата се дава на студентите. Track03.mp3 (6.28 Mb)


Откъс 4:
Изказване на Митя Атанасов, студент по Информационни технологии за "читаемостта" на Договора и Хартата за основните права; коментар на Душана Здравкова за резолюцията на ЕП от 20.02. Анонс на втората тема от конференцията - правата на гражданите. Track04.mp3 (5.73 Mb)


Откъс 5:
Коментар на главния редактор на "Медиапул" г-жа Стояна Георгиева, медиен партньор на "Говори с Европа". Реакция на Д. Здравкова и разяснения на проф. Попова. Г-жа Здравкова за Гражданската Агора и коментар на Георги Гайдаров от младата аудитория. Г-н Филип Димитров за демокрацията, гражданското общество, политиците и институциите. Стела Златкова, студент по международни отношения с въпроси и разсъждения за Хартата; проф. Орлин Борисов с разяснения за Хартата. Изказване на Георги Марков, журналист в Програма "Хоризонт". Душана Здравкова - реакция относно новите възможности, гражданите да упражняват демократичен контрол. Проф. Борисов - обобщение за Хартата. Кратки коментари на Д. Здравкова и проф. Попова. Изказване на студентката Христина Попова, студентка по международни отношения. Track05.mp3


Откъс 6:
Заключителни думи и обобщаващи послания за практическите измерения на промените, залегнали в Лисабонския договор - последователно проф. Жасмин Попова, проф. Орлин Борисов, Филип Димитров и Душана Здравкова. Track06.mp3 (9.93 Mb)

Информационно-комуникационната инициатива на Портал ЕВРОПА и Центъра за модернизиране на политики "Говори с Европа" се изпълнява в рамките на проект по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия.  

 

„ГОВОРИ С ЕВРОПА” - ЛИСАБОНСКИЯТ ДОГОВОР, ТЕМА НА МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ 2008 Г.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.