Събития

  • A+
  • A-
24-03-2008

ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР EUROPE DIRECT ОТВОРИ ВРАТИ В СОФИЯ

Европейски информационен център от мрежата Europe Direct отвори врати и в столицата. Тържественото откриване направиха на 24 март ръководителят на Представителството на ЕК в София Зинаида Златанова, кметът на София Бойко Борисов и директорът на Европейския институт (ЕИ) Юлиана Николова.

Europe Direct центърът ще се помещава в офиса на ЕИ на ул. "Г.С. Раковски" 96.  

 


Еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева отправи специално видео-послание по случай откриването на центъра. Гости на събитието бяха представители на Европейския парламент, Представителството на ЕК, Народното събрание, Столичната община, журналисти и много други.

Стартът на работата на центъра бе дадена от кмета Бойко Борисов, който символично разряза специалната празнична торта с надпис "Europe Direct София".

Всичко по-важно за откриването, аудио- и видеозапис от първия ден на софийския Europe Direct център, както и видео-посланието на еврокомисар Кунева вижте на специалния уебсайт тук  

"Центърът Europe Direct - София е част от най-голямата европейска информационна мрежа. Негова задача е да информира гражданите за правата им на европейски граждани, те да задават въпроси, за всичко, което ги интересува за ЕС", каза Зинаида Златанова. Тя очаква 11-те европейски информационни центрове в страната, които ще бъдат изградени през тази година, да взаимодействат добре, както помежду си, така и с българските институции и представителствата на европейските.

 


"Надявам се всички екипи в страната да си свършат работа по най-добрия начин, за да може гражданите да бъдат информирани за всичко, което ги интересува. Очаквам да се провеждат много дебати, да се работи много с младите хора, защото те всъщност са бъдещето на България и ЕС", обясни тя пред Портал ЕВРОПА. Според Златанова българският гражданин винаги е имал европейско самочувствие. "Всеки граждани трябва да познава правата си от гражданството в ЕС и да се възползва от тях", допълни Златанова пред Портал ЕВРОПА.

Столичният кмет Бойко Борисов подчерта на откриването, че е важно българските граждани да осъзнаят, че депутатите в ЕП трябва да работят за техните права. "България трябва да изпраща в Брюксел най-добрите си представители", каза той и пое ангажимент Столичната община да съдейства за работата на Europe Direct - София. 

 


Директорът на ЕИ Юлиана Николова благодари на партньорите в проекта и подчерта, че стремежът на центъра е да поддържа естествената връзка с представителствата на Europe Direct в останалите страни-членки, да насърчава общуването между София и другите европейски столици. Тя обясни, че работата на експертите в софийския Europe Direct център ще се улесни, предвид очаквания голям интерес от страна на гражданите и на бизнеса, ако Столична община намери възможност да предостави по-голямо помещение за Europe Direct - София.

Центърът Europe Direct - София има и филиал в Долна Митрополия и се поддържа от Европейския институт, Центъра за модернизиране на политики, Портал ЕВРОПА, Читалище "Славянска беседа", Столичната община и Община Долна Митрополия. Негов ръководител е Борислав Мавров от ЕИ.

Инфрмаоционният център работи от 09.00 часа до 18.00 часа през делничните дни. Освен по телефона на специално създадените номера 00 800 6-7-8-9-10-11 и 470 98 18, консултации се получават и чрез въпроси, зададени чрез специализираната интернет-страница: http://direct.europe.bg/ чрез услугата Web Assistance.

Мрежата Europe Direct започва да се изгражда през 2005 г. от ЕК. В България тя се реализира от 2008 г. с подкрепата на Европейската комисия. Центърът Europe Direct - София предлага специализирани информационни услуги на гражданите и на бизнеса за техните права и задължения в ЕС, възможностите да се възползват по най-добрия начин от предимствата на европейското членство.

 

 

Информационните центрове от мрежата Europe Direct са призвани да осигуряват лесен достъп до информация и съвети по политиките на ЕС, както и да стимулират местния и регионален дебат за ЕС. Чрез тези центрове се разпространява и информация на местно и регионално ниво от институциите на ЕС.

 

 
 
 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.