Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
01-04-2008

ОТКРИТА ПРОЦЕДУРА ЗА КОНКУРЕНТЕН ПОДБОР НА ПРОЕКТИ С ОПРЕДЕЛЕН СРОК ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „ОКОЛНА СРЕДА 2007-2013 Г.”

Министерство на околната среда и водите обявява процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г. - "BG161PO005/08/1.30/01/01 Техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти по приоритетна ос 1 на Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.".


Процедурата по своята същност е открита процедура за конкурентен подбор на проекти с определен срок за представяне на проектни предложения.

Потенциални бенефициенти по настоящата процедура са:
• общините на територията, на които се намират агломерации над 2 000 е.ж. - за проекти за тези агломерации и
• общините по Приложение III към Насоките за кандидатстване на територията, на които се намират градски агломерационни ареали под 2 000 е.ж. - за проекти за тези градски агломерационни ареали.

Целта на процедура BG161PO005/08/1.30/01/01 Техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти по приоритетна ос 1 на Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г." е да подпомогне общините да подготвят качествени и пълни инвестиционни проекти за изграждане / реконструкция / модернизация на канализационни мрежи и / или Пречиствателни станции за отпадъчни води и в допълнение, където е необходимо водоснабдителни мрежи и / или Пречиствателни станции за питейни води, с които впоследствие могат да кандидатстват за финансиране по приоритетна ос 1 на ОП "Околна среда 2007-2013 г." за инфраструктурни проекти.
Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Кохезионния фонд.
Проектите трябва да се изпълняват на територията на Република България.

Примерните дейности, които могат да бъдат финансирани са по настоящата процедура са:

  • разработване/актуализиране на прединвестиционни проучвания;
  • експертни анализи, хидроложки и геоложки проучвания, технически планове и друга техническа документация;
  • дейности във връзка с процедурите за оценка на въздействието върху околната среда, оценка на съвместимостта и издаване на необходимите решения / разрешителни по Закона за опазване на околната среда, Закона за водите и Закона за биологичното разнообразие;
  • проектиране, вкл. разработване/актуализиране на идейни или технически и работни проекти;
  • дейности във връзка с процедурите за издаване на разрешителни за строеж;
  • изготвяне финансови и икономически анализи, вкл. анализ за разходите и ползите;
  • подготовка на документация за възлагане на обществени поръчки за дейностите, включени в бъдещия инфраструктурен проект, вкл. за строителство и строителен надзор, които е предвидено да се изпълняват от лица, различни от бенефициента;

Проектните предложения за техническа помощ могат да включват една или комбинация от няколко дейности, изброени по-горе, така че да доведат до разработването на инфраструктурно проектно предложение, готово за последващо кандидатстване по ОП "Околна среда 2007-2013 г.". Всички дейности, включени в проектните предложения на кандидатите следва да са пряко свързани с подготовката на инвестиционен проект за посочените по - горе агломерации.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ, която ще бъде предоставена по процедура BG161PO005/08/1.30/01/01 Техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти по приоритетна ос 1 на Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г." е 74 034 219 лева (седемдесет и четири милиона тридесет и четири хиляди двеста и деветнадесет лева).

Крайният срок за представяне на проектните предложения е 8 май 2008 г., 17 ч. местно време

Проектните предложения се подават в Министерство на околната среда и водите,

Дирекция „Кохезионна политика за околна среда”,
Отдел „Управление и оценка на програмата”,
бул. „Кн. Мария Луиза” № 22, София 1000

 

Насоки за кандидатстване (556.49 Kb)

Приложения към Насоки за кандидатстване (2.05 Mb)

Договор (1.56 Mb)

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.