Парламент / Любопитно

  • A+
  • A-
10-04-2008

”Слънчев импулс” се превръща в символ на Европейската Комисия

Европейският парламент представи вчера швейцарски  проект за производство на самолети които летят без гориво и се захранват от слънчевата енергия наречен "Слънчев импулс".

Европейският комисар по транспортните въпроси, г-н Жак Баро, обяви публично, че проекта е под патронажа на Европейската комисия и ще се ползва с подкрепата й. На представянето  присъстваха и г-н Бертран Пикар и г-н Андре Боршберг, съответно Президент и Изпълнителен директор на проекта. Ключови интереси в изпълнението на идеята и спонсорство има компанията “Solvay”, която е между най-големите инвеститори в България и има дълга традиция в подпомагането на проекти, опазващи околната среда. Специален гост на събитието беше българският депутат от Европейския парламент Биляна Раева, ангажирана в инициативата като председател на делегацията за Швейцария в Европейския парламент.

Идеята е за създаването на самолет, изцяло задействан от слънчева енергия, без вредни емисии. Крайната цел на проекта е тези емисии де бъдат сведени до 0% към 2050 година, което надвишава многократно обявеното от Европейския съюз желание да се намалят вредните емисии до 2020 година с 20%. Ако “Слънчев импулс” бъде успешен, то това би позволило да се направи търговска и гражданска авиация на основания от него принцип, а именно да се използва слънчевата енергия, но също така водородната мощ и биокеросин за дългите полети. Проектът е предизвикателство за индустрията да обърне повече внимание на предизвикателствата за чист транспорт, но също така е и чудесен пример за взаимно сътрудничество между Швейцария, страна извън ЕС, и Европейската комисия. За Комисията това е пример какво индустриалната и енергийна политика трябва да правят, за да насърчават енергийната ефективност и чистите транспортни средства.  За „Слънчев импулс” патронажът на Европейката комисия представлява признание за положителната му дейност в развитието на обновяемите източници на енергии.

Първият самолет-прототип на “Слънчев импулс”, наречен HB-SIA, е в процес на конструкция в град Дюселдорф. Общата дължина на крилата му ще бъде 61 метра и ще тежи около 1.5 тона. Пробните полети са програмирани за началото на 2009 година.

Основните спонсори на “Слънчев импулс” са компанията “Solvay”, Omega и Deutsche Bank. Федералното политехническо училище в Лозана е официален изследователски партньор, Altran е отговорен за инженерната част на проекта, докато групата “Dassault-Aviation” допринася с опита си в авиацията.
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.