Събития

  • A+
  • A-
13-04-2008

ТЕСТЪТ „ПОЗНАВАШ ЛИ ЕС?” И РЕАКЦИИТЕ НА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОРТАЛ ЕВРОПА

Редакцията обобщава впечатленията си от читателските реакции досега при попълването на интерактивната познавателна викторина за Европейския съюз.

Предстои нов конкурс - за фотография на тема "Европейски съюз"...
“Познаваш ли ЕС?” е част от информационно-комуникационната инициатива „Говори с Европа”, осъществявана от Портал ЕВРОПА и Центъра за модернизиране на политики по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия.

Целта на on line теста “Познаваш ли ЕС” е да предостави възможност на читателите и приятелите на Портал ЕВРОПА да проверят своите знания за Европейския съюз по интересен и забавен начин. Той е анонимен и не се получават точки, а любопитна и интересна информация при всеки отговор. Компютърът веднага показва дали отговорът е верен или грешен, така че всеки, който го попълва, да може да се ориентира в своите познания.

Въпросите са общо 27 като причината за това разбира се е броят понастоящем на държавите-членки на ЕС.

Въпросите са подбрани така, че да обхващат всички европейски теми: география, история, бъдеще, институции, факти и данни. Тестът продължава да бъде активен и винаги ще имате възможност да пробвате знанията си за Европа от тук.
На откриването на Европейските информационни центрове Europe Direct в София и Долна Митрополия, на които Портал ЕВРОПА е партньор, част от въпросите на теста “Познаваш ли ЕС?” бяха зададени и на гостите на събитията. Най-голям ентусиазъм това предизвика сред децата, учениците и студентите, а най-много верни отговори регистрирахме на онези въпроси, които се отнасят го географските особености на нашия континент, както и за най-новата история на ЕС: събитията от последните години, към които и България е особено съпричастна. По-слаба познаваемост на тематиката бе демонстрирана спрямо правомощията и същността на европейските институции.

Въпреки че попълването на теста става абсолютно анонимно, екипът на Портал ЕВРОПА получи множество писма на редакционната поща info@europe.bg, в които се съдържат мнения, предложения, учудвания и дори критики към въпросите.

Коментарите на нашите читатели са съсредоточени около три ключови теми. Особен интерес е предизвикал отговорът на 15 въпрос: „Кой от следните езици НЕ е сред първите официални езици на ЕО?” Отговор – английският.

Дори получихме email от Валери Константинов, 28 г. София, който гласи: „Redakciata, shto lujete horata che angl. ne e oficialen ezik…?” Поради многото писма свързани с този въпрос, в тази статия даваме правилния отговор с кратко пояснение по темата.

Първите официални езици на ЕО са френски, немски, италиански и холандски. Великобритания се присъединява към Европейските общности през 1973 година, а следващата държава-членка, в която английският е официален език – Малта, се присъединява чак през 2004 г.

Другите два въпроса от нашия интерактивен познавателен тест, предизвикали затруднение, са свързани с Европейската комисия: „Колко жени комисари е имала Великобритания?” и „Какъв тип документ НЕ издава ЕК?”

Ние вярваме, че именно през април всички любознателни читатели ще научат повече по тези въпроси, тъй като „Темата на месеца” на инициативата ни „Говори с Европа” е именно Европейската комисия.

Радостен е фактът, че нашите читатели не изпитват никакво затруднение при отговорите на въпросите, свързани с Лисабонския договор и Европейския парламент. Припомняме ви, че това бяха и първите две теми, с които инициативата “Говори с Европа” стартира. Дори за 17-тия въпрос („Може ли французин да стане общински съветник в България?”) получихме email от Гергана Христова от Монтана, пенсионер, който публикуваме със задоволство: “Портал ЕВРОПА, защо само за общинските съветници сте питали? Трябваше и за евродепутатите да питате, дали могат да бъдат избрани. Аз от вашата рубрика за Европарламента знам, че могат!”.

Инициативата “Говори с Европа” продължава с темата “Европейската комисия”. Нашият екип искрено се надява, че след разяснителната кампания и за тази европейска институция, всички приятели и читатели ще бъдат още по-наясно какво и как прави Комисията, и по този начин ще бъдат с още една крачка по-близо до Европа.
 
През април в рамките на "Говори с Европа" ще бъде обявен и нов конкурс за малки и големи, професионални и любители - фотографи: фотоконкурс за хубава снимка на тема "България - Европейски съюз". Очаквайте до дни повече подробности по темата на конкурса, както и условията за участие в него.
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.