Събития

  • A+
  • A-
25-04-2008

ПЪТЯТ НА МАКЕДОНИЯ КЪМ ЕС - КОМЕНТАР НА ДОКЛАДА НА ЕВРОПАРЛАМЕНТА: "ГОВОРИ С ЕВРОПА" ПО Z-ROCK

Audio
Изисква JavaScript и Adobe Flash Player.

Европейският съюз не бива да се превръща в крепост, недостъпна за нови страни, които биха искали да се присъединят.

Това е един от изводите, които българският евродепутат Николай Младенов (ЕНП-ЕД – ГЕРБ) прави в специалното си интервю за предаването „Преди полунощ” с водещ Светослав Николов по радио Z-Rock в рамките на инициативата „Говори с Европа”.

Чуйте първи интервюто ТУК. 

Портал ЕВРОПА припомня, че на 23 април Европейският парламент прие с огромно мнозинство доклада за напредъка на Македония. Гласуването бе отложено за таза дата за да се опитат групите в парламента да постигнат компромис с Гърция за името на Македония.

Множество поправки към първоначалния текст бяха предложени от българските депутати Николай Младенов (ЕНП-ЕД - ГЕРБ), Евгени Кирилов и Кристиан Вигенин (ПЕС-БСП). Бяха приети текстовете, предложени от Николай Младенов относно нуждата в Македония да се спазват европейските стандарти за борба с "говора на омразата" срещу съседите; спешно да се довърши ж.п. връзката Скопие - София; както и насърчаване на съвместното честване на общото културно-историческо наследство на Република Македония и нейните съседи. Съществена подкрепа за приемането на поправките оказа и евродепутатът Евгени Кирилов (ПЕС), както и всички български членове на Европейския парламент.


Z-Rock е медиен партньор на Портал ЕВРОПА в тази информационно-комуникационна инициатива, осъществявана с подкрепата на Европейската комисия по План Д за демокрация, диалог и дебат.

„Преди полунощ” е коментарно предаване, в което се търсят гледни точки по актуални теми от вътрешно- и външнополитическия дневен ред. Често въпроси, свързани с Европейския съюз, попадат сред дискусионните теми в предаването. Портал ЕВРОПА предоставя експертно и информационно съдействие на колегите по теми, свързани с политиките на ЕС и участието на България в тях.

През месец март "Тема на месеца" на "Говори с Европа" беше Европейският парламент, а сега - през април, "Тема на месеца" е Европейската комисия със своята структура, правомощия и роля сред останалите институции на Европейския съюз.

Интервюто с Николай Младенов ще бъде излъчено в днешното издание на „Преди полунощ” – 25 април, 23.00 часа по Z-Rock – подробно за FM-честотите в цялата страна вижте тук, освен това предаването може да бъде слушано и онлайн по интернет.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.