Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
29-04-2008

НИЙЛ ПАРИШ КОМЕНТИРА КАК БЪЛГАРИЯ ОПОЛЗОТВОРЯВА И УСВОЯВА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СРЕДСТВА ЗА РАЗВИТИЕ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО

Председателят на комисията по земеделие в ЕП Нийл Париш (ЕНП-ЕД - Великобритания) коментира правомощията на ЕП да контролира България за оползотворяването и управлението на еврофондовете, предназначени за развитие за земеделието.

Портал ЕВРОПА припомня, че ЕС спря временно финасирането по програми САПАРД, ФАР и ИСПА заради съмнения за злоупотреби и започнали разследвания от ОЛАФ. Повече по темата може да прочетете тук. Евродепутататът Петя Ставрева създаде Обществен съвет за мониторинг върху усвояванетно на европейските фондове в земеделието, в който се включи и Портал ЕВРОПА. Нийл Париш подкрепи инициативата и поясни, че Ставрева е „неговите очи и уши" в България.

Париш заяви, че разбира, че България и Румъния изпитват трудности при прилагането на земеделската политика на ЕС и разпределението на предприсъединителните фондове в сектора като САПАРД. Евродепутатът каза, че е нормално фермерите да не искат да се превръщат в чиновници, които попълват огромно количество документация за кандидатстване за еврофинансиране.

Париш обаче отхвърли предложението да се въведе единна документация за кандидатстване по проекти, която според участници във форума би предотвратила предпоставките за корупция. Според него тази идея би срещнала силна съпротива от много страни-членки. Евродепутатът обаче поясни, че има ясни правила, които важат за всички държави-членки, които трябва да се спазват.

ПОВЕЧЕ ПОДРОБНОСТИ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК - В СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯ УЕБСАЙТ ОТ ИНИЦИАТИВАТА "СЕГА - ВЗАИМОДЕЙСТВАМЕ С ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ!" 
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.