Парламент / Любопитно

  • A+
  • A-
04-05-2008

БЪЛГАРСКА ВРЪЗКА В ДЕНЯ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ В СТРАСБУРГ

Вратите на Европейския парламент в Страсбург ще бъдат отворени от 10 до 18 ч в неделя на 4 май. Добре дошли са всички европейски граждани, които се интересуват как действа най-представителната институция на ЕС.

Те ще разгледат къде и как заседават избраниците им, ще видят как работят политическите групи, ще се снимат пред флаговете на 27-те държави членки и в даже в прочутата зала с формата на полусфера, където всеки месец се събират на редовни сесии 785-те евродепутати заедно с Европейската комисия и Европейския съвет.

Денят е особено празничен за най-новите държави от Югоизточна Европа, присъединили се към ЕС само преди година. Български евродепутати също ще са в Страсбург, за да разказват за страната ни. От няколко седмици насам 18-те наши избраници подготвят впечатляваща културно-просветна програма, с която България да разкрие хубостите и артистичните си традиции. Освен със спонсорството на европейската левица и десница, българските депутати либерали допринесоха и с лични средства за тържествата, отбелязват организаторите. Те подчертават, че представителите ни от целия политически спектър се включиха без уговорки в подготовката на Деня на отворените врати.

Каква още е българската връзка в него?

Министерството на културата е подредило фотоизложба за "Културното наследство и разнообразието на България". Ще се прожектира и филм за България като туристическа дестинация, заснет и предоставен от Агенцията по туризма. Кметството на Казанлък ще представи в Страсбург прочутото ни розово масло и розова вода, наред с историята и забележителностите на нашия Балкан. В Европейския парламент ще изложат творбите си и известни наши художници и съвременни иконописци.

Сънародниците ни, които живеят и работят във Франция, отсега се радват, че ще чуят на живо изпълненията на "Мистерията на българските гласове". Световно прославеният дамски вокален ансамбъл, дирижиран от проф. Дора Христова, ще изпълни творби на Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Николай Кауфман, Петър Льондев и др. През целия ден ще има дегустации на отбрани български вина.

Отсега редица авторитетни телевизионни и радиостанции от Франция и Германия са заявили интерес към Деня на отворените врати и ще предават директно за случващото се в "европейското светилище на демокрацията и народовластието" Страсбург в неделя.

ИЗТОЧНИК: Българската информационна служба към Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа.
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.