Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-05-2008

ПОРТАЛ ЕВРОПА НАГРАДИ НАЙ-ДОБРИТЕ ЕСЕТА “ЕВРОПА Е РАВНО НА...”

По покана на евродепутата Кристиан Вигенин, победителят в конкурса - Александър Шпатов, ще посети Европейския парламент.  

В Информационния център на ЕС в София се състоя церемонията по награждаването на победителите в конкурса за младежко есе "Европа е равно на..", резултатите от който обявихме на 9 май - Деня на Европа.

Журито на конкурса в състав Кристиан Вигенин, член на ЕП, заместник-председателят на Народното събрание проф. Любен Корнезов, преподавателят в Катедра „Европеистика" в СУ доц. д-р Нели Огнянова, журналиста от Програма „Хоризонт" на БНР Никола Миладинов и директорът на Европейския институт избраха победителите измежду 34 кандидати.

Шестима от наградените успяха да дойдат на тържеството, на което присъстваха евродепутати и журналисти от печатни и електронни медии. Членът на ЕП Душана Здравкова уважи тържеството в качеството си на партньор на Портал Европа в друга инициатива в рамките на информационната кампания " Говори с Европа"- радиоиграта „Познаваш ли ЕС?" в ефира на Радио „Фреш!", която започва днес.

Авторите на най-добрите есета получиха грамоти и предметни награди от Европейския информационен център от мрежата Europe Direct - гр. София. Александър Шпатов ще посети ЕП по покана на г-н Вигенин, а неговите подгласници на второ, трето и четвърто място ще участват в лятната информационно-обучителна среща на Портал ЕВРОПА, планирана да се проведе във Варна на 11 и 12 юли, която Портал ЕВРОПА също прави в рамките на инициативата „Говори с Европа". Участниците в тази двудневна семинарна среща ще влязат в ролята на еврокомисари, членове на ЕП и представители на Съвета и ще "разиграят" нагледно как се вземат решения на европейско ниво по процедурата co-decision. Темата, по която младите хора ще дебатират и ще търсят работещи решения, ще е свързана с демографските политики на ЕС, стана ясно на тържеството на "Московска" днес. Събитието се организира със съдействието на евродепутата Душана Здравкова.

 

Кристиан Вигенин, който осигурява първата награда - посещение на Европейския парламент, заяви, че работата по журирането на конкурса му е дала възможност да разбере как младите хора виждат ЕС. Той подчерта, че за тях Европейският съюз не е далечна цел и те се чувстват част от Европа. "Важно е като кажем ЕС, да си представяме София или някое малко градче, защото те също са Европа, а не само Брюксел", подчерта Вигенин.

Евродепутатът връчи удостоверение и предметни награди на 22-годишния студент Александър Шпатов, който заслужи първото място. Той ще посети ЕП в Брюксел. Александър Шпатов каза, че равносметката на събитията от 1997 г. до 2008 г. е положителна, макар и не толкова колкото ни се иска. Вигенин коментира, че за него важи уравнението 2008-1989 г., чийто резултат също е положителен и се надява с новите идеи и цели на по-младите заедно да градят бъдещето.

 

Класираният на второ място 18-годишен ученик от Ямбол Мариян Васев получи своето удостоверение от съгражданина си заместник-председателя на Народното събрание проф. Любен Корнезов. Народният представител каза, че е научил много от есетата в конкурса, като подчерта , че авторите им имат "перо и знания за ЕС".

16-годишната Мария Рангелова от Пловдив, която си подели трето място с Мила Божкова от Варна, получи своята награда от доц. д-р Нели Огнянова, преподавател в катедра "Европеистика" на СУ. Огнянова бе впечатлена от творческите постижения на Мария, която има награда за хайку поезия и за sms поезия. "Написах есето си на един дъх", каза Мария.


Юлиана Николова, директор на Европейския институт, награди 13-годишната Мариела Богданова от Гоце Делчев, която бе класирана на четвърто място. Мариела описва идеята за Европа като за слънце, което огрява всички къщи, но от нас зависи каква ще бъде нашата къща. Юлиана Николова предложи есетата да бъдат публикувани в сборник, който да бъде разпространен сред българските евродепутати. Идеята получи подкрепата на Душана Здравкова.

Журналистът от БНР Никола Миладинов даде поощрителните награди на двама от петимата отличени - седмокласничката Ния Георгиева и студента Радослав Пашов. Той изрази своята радост, че са отличени творби, в които се проявява "типичния европейски скепсус", в който не се търси само и на всяка цена. Останалите отличени с поощрения са Валентин Хаджинаков, Николина Кирилова и Добрин Станев.

 

 

На тържеството бяха обявени подробности от още два конкурса на „Говори с Европа" - фотоконкурс „България - европейска страна" и радиоиграта „Познаваш ли ЕС?". Радиовикторината стартира в ефира на Радио „Фреш!" в предаването "Шоуто на блондинките" с водещи Елена и Цвети, съобщи Христин Стрижлев, директор на радиото. Тя ще се проведе в пет кръга в пет последователни дни - от понеделник 19 май до петък 23 май, а финалният жребий ще бъде изтеглен от Ингрид Шикова - съветник по комуникации и информация в Представителството на ЕК в България. Г-жа Шикова също уважи тържеството на Портал ЕВРОПА. 

Трима от слушателите на „Фреш!", които отговорят правилно на евро-въпросите, подготвени от екипа на Портал ЕВРОПА, ще пътуват до Брюксел и ще имат възможност да осъществят еднодневен стаж в екипа на евродепутата Душана Здравкова.

 

Есетата на наградените участници в конкурса за есе "Европа е равно на ..." може да прочетете в рубриката "Събития" на портал Европа. 

Есето на Георги Гърков, студент по финанси в „Стопански и финансов контрол" в Свищов, който специализира и данъчен контрол, представлява обширно изследване в стил дипломна работа. Можете да гo прочетете ТУКdoc (119.5 Kb).

Конкурсът е организиран от Портал ЕВРОПА и Центърът за модернизиране на политики в рамките на „Говори с Европа" - инициатива по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия. Награждаването на победителя в конкурса за есе е осъществено благодарение на любезното съдействие на българския евродепутат Кристиан Вигенин.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.